Felurile de mâncare de mai jos sunt considerate printre cele mai scumpe din lume şi pe bună dreptate. Preţul lor poate varia între 600 şi 2000 de dolari şi sunt renumite pentru gustul lor sau pentru faptul că se pot procura foarte greu.
Ciupercile Matsutake, sunt originare din Japonia şi sunt atât de rare încât preţul lor poate varia până la 600 de dolari kilogramul. Numărul lor a scăzut destul de mult ca urmare a invaziei insectelor şi a rădăcinilor copacilor care se dezvoltă în zonele unde cresc faimoasele ciuperci, aşa că nu este exclus ca în viitorul apropiat aceste ciuperci să dispară de tot.
Cea mai scumpă cafea din lume este Kopi Luwak, preţul ei pe kilogram variind între 250 şi 1200 de dolari. Cafeaua se cultivă din Indonezia, Filipine şi India şi este faimoasă pentru metoda specifică de procesare.
Caviarul Pearl Albino este o altă delicatesă foarte scumpă şi rară. Caviarul acesta se recoltează de la o specie de sturioni albino beluga care trăiesc în Marea Caspică şi care trebuie să aibă peste 80 de ani pentru a li se recolta icrele. Un kilogram de caviar poate să depăşească 9100 de dolari.
Aşa-numita „supă din cuiburi de rândunele”, o invenţie chinezească constă dintr-o supă făcută din cuiburile unor specii de rândunele din China. Ele îşi fac cuiburile folosindu-se în întregime de salivă lor care se solidifică în contact cu aerul şi sunt foarte consumate pentru că se crede că acest aliment menţine tinereţea, îmbunătăţeşte concentrarea şi performanţele sexuale. Costul unei asemenea delicatese este de 3000 de dolari kilogramul.
Şofranul
Renumitul condiment costa între 400-1000 de dolari kilogramul, iar preţul se justifică prin aceea că şofranul înfloreşte numai 7 zile pe an, toamna şi se colectează / procesează manual. Din 300.000 de flori se obţine un kilogram de şofran.
Trufele albe
Preţul mare al acestor trufe este dat de condiţiile specifice pe care le necesită pentru a creşte cât şi de modul de păstrare a lor. Un kilogram de trufe albe costă 2100 de dolari.
Puiul negru Ayam Cemani
Puiul Ayam Cemani este crescut în Indonezia dar nu se exportă pentru e evita extinderea gripei aviare. Acest fel de pui este atât de rar încât un singur pui costă 200 de dolari în Indonezia şi creşte exponenţial în alte ţări.
Friptura japoneză Wagyu, se face din carnea vitelor Wagyu, specie de vaci originară din Japonia care este predispusa genetic să producă o cantitate mare de grăsimi nesaturate. Înainte de a fi tăiate, acestor vite li se face masaj zilnic, li se dă să bea bere, astfel carnea provenită de la aceste bovine fiind foarte cunoscută pentru aspectul marmorat, calitatea şi gustul necontestabil al acesteia. Preţul acestei delicatese este de 450 de dolari pe kilogram.
Şuncă uscată din Peninsula Iberica
Jamón Ibérico este cea mai scumpă şuncă din lume. Porcii din care se obţine această şuncă sunt hrăniţi exclusiv din ghindă. Un kilogram de astfel de şuncă costă 392 de dolari.
Brânza de ren
Acest fel de brânză este foarte scumpă şi se produce în fermele de reni din Suedia. Un kilogram de astfel de brânză costă 1074 de dolari şi se produce în cantităţi limitate.