Ştiai că alimentele prin culoarea lor îţi influenţează apetitul?

Ştiai că alimentele prin culoarea lor îţi influenţează apetitul?

author
1 minute, 27 seconds Read

Printre cei mai importanți stimuli ai apetitului se numără culoarea alimentelor. Aceasta poate să aibă o influență mult mai mare asupra alegerii unor mâncăruri decât mirosul sau gustul acestora.

Ştiai că alimentele prin culoarea lor îţi influenţează apetitul?

Potrivit unui studiu publicat „Scientific Reports“, creierul uman este mai atras de o anumită culoare a alimentelor.

Dacă ar fi să alegi între roșii și spanac ce ai alege? Ei bine, potrivit studiului, tindem să optăm pentru culoarea roșie în detrimentul celei verzi, deoarece potrivit oamenilor de ştiinţă care au făcut acest studiu tindem să asociem culoarea roşie cu un aport satisfăcător de proteine și de energie.

Pe de altă parte produsele foarte deschise la culoare au fost asociate cu alimente sărace în nutrienţi.

Roșul, mai apetisant că verdele
Potrivit studiului alimentele roșii în forma brută (înainte de gătire) au un aport caloric mult mai ridicat decât cele verzi, care sunt mai dietetice.

Deși în timpul procesului de gătire, fructele, legumele și carnea își schimbă culoarea, creierul continuă să fie atras de nuanța roșie. În plus, omul tinde să asocieze culoarea verde cu un gust fad, de evitat, în timp ce preparatele în ton de roșu sunt catalogate ca fiind apetisante, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Washington.

Gusturile dobândite prin asociere pot crea așteptări false și altera percepția asupra preparatelor alimentare.

Albastrul, de departe cel mai neatractiv
Cea mai neatractivă nuanță, când vine vorba de hrană, este potrivit studiului albastrul. Se pare că omul a dezvoltat un instinct primar din a se feri de produsele albastre (cum ar fi murele), pe care, din cele mai vechi timpuri, le-a catalogat ca fiind periculoase, otrăvitoare.

Similar Posts