Daca te antrenezi des, probabil ca ai auzit deja de creatina monohidrata si te intrebi la ce te ajuta? Iti explicam în cele ce urmeaza care este scopul pentru care poti folosi creatina si cum te ajuta aceasta.
In incercarea lor de a alerga mai departe, de a sari mai sus si de a rezista competitiei, multi sportivi au apelat la o varietate de medicamente si suplimente care imbunatatesc performanta. Creatina este cea mai populara dintre aceste substante, despre care se crede ca mareste masa musculara si ajuta sportivii sa obtina explozii de forta.
O parte din motivul popularitatii creatinei ar putea fi accesibilitatea acesteia. Pudra de creatina, tabletele, batoanele energetice si amestecurile de bauturi sunt disponibile fara prescriptie medicala la farmacii, supermarketuri, magazine de nutritie si pe internet.
Desi creatina este o substanta naturala, nu a fost bine studiata pe termen lung. Cercetatorii inca nu sunt siguri ce efecte ar putea avea asupra organismului, desi exista dovezi ca, pe termen scurt, creatinina este sigura pentru antrenamentele de rezistenta de mare intensitate.
Ce este creatina?
Creatina este o substanta naturala care se transforma in creatina fosfat in organism. Creatina fosfat ajuta la producerea unei substante numita adenozin trifosfat (ATP). ATP -ul furnizeaza energia pentru musculare contractii .
Corpul produce o parte din creatina pe care o foloseste. De asemenea, provine din alimente bogate in proteine, cum ar fi carnea sau pestele.
Cum se utilizeaza creatina?
In anii 1970, oamenii de stiinta au descoperit ca administrarea de creatina sub forma de suplimente ar putea imbunatati performanta fizica. In anii 1990, sportivii au inceput sa prinda, iar creatina a devenit un supliment sportiv popular. Suplimentul este deosebit de popular printre sportivii de liceu, colegiu si profesionisti, in special jucatorii de fotbal si hochei, luptatori si gimnaste.
Se crede ca creatina imbunatateste puterea, creste masa musculara slaba si ajuta muschii sa se recupereze mai repede in timpul exercitiilor fizice. Acest impuls muscular poate ajuta sportivii sa obtina explozii de viteza si energie, in special in timpul perioadelor scurte de activitati de mare intensitate, cum ar fi ridicarea de greutati sau sprintul. Cu toate acestea, cercetarile stiintifice privind creatina au fost amestecate. Desi unele studii au descoperit ca ajuta la imbunatatirea performantei pe perioade scurte de activitate atletica, nu exista dovezi ca creatina ajuta la sporturile de anduranta. Cercetarile arata, de asemenea, ca nu toti muschii raspund la creatina; unii oameni care il folosesc nu vad niciun beneficiu.
In ciuda popularitatii creatinei in randul tinerilor, au existat foarte putine cercetari efectuate la copiii sub 18 ani. Dintre aceste studii, cateva au sugerat un efect pozitiv, dar dovezile generale sunt neconcludente. Intr-un studiu, adolescentii inotatori au avut performante mai bune dupa ce au luat creatina; intr-un alt studiu, a ajutat jucatorii de fotbal din liceu sa sprinteze, sa dribleze si sa sara mai eficient.
Cercetatorii studiaza daca creatina ar putea fi utila si pentru tratarea anumitor conditii de sanatate cauzate de muschii slabiti, inclusiv:
– Insuficienta cardiaca si atac de cord
– Boala Huntington
– Tulburari neuromusculare, inclusiv distrofie musculara
Daca acestea se dovedesc, atunci ar fi cele mai importante beneficii creatina de care pot profita persoanele care sufera de aceaste probleme de sanatate.
Cat de sigura este creatina?
Cercetatorii inca nu cunosc efectele pe termen lung ale consumului de suplimente de creatina, in special la tineri. Adolescentii care iau creatina o fac adesea fara sfatul medicului, ceea ce ii poate determina sa ia mai mult decat doza recomandata.
Desi majoritatea oamenilor sanatosi o pot lua fara probleme, creatina poate avea, in cazuri rare, efecte adverse, in special atunci cand este utilizata in exces. Efectele secundare pot include:
- Crestere in greutate
- Anxietate
- Dificultate de respiratie
- Diaree
- Oboseala
- Febra
- Durere de cap
- Probleme cu rinichii
- Greata, varsaturi
- Eczema
Creatina nu este recomandata persoanelor cu boli de rinichi sau ficat sau care au diabet. Alte persoane care ar trebui sa evite sa-l ia sunt copiii sub 18 ani si femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, nu utilizati creatina daca luati orice medicament sau supliment care ar putea afecta glicemia, deoarece creatina poate afecta si nivelul zaharului din sange.