În prezentarea de pe site-ul unei companii de împrumuturi rapide cum sunt multe pe piaţa din România, se specifică că aceasta acordă primul împrumut cu dobânda zero, fără comisioane, iar în doar 15 minute compania promite că ai banii în cont.
Oferta este destul de atractivă pentru oamenii care se află într-o nevoie financiară stringenta şi care chiar au nevoie rapid de aceşti bani.
Însă cazul unui roman este exemplul că lucrurile nu stau chiar atât de perfect pe cât sunt prezentate.
În 2015 acesta se afla într-o situaţie destul de dificilă care părea fără scăpare: urma un tratament complicat pentru cancer limfatic, avea o mulţime de datorii pe la alte bănci şi la cunoştinţe, aşa că s-a gândit să apeleze şi la compania de împrumuturi.
A făcut un contract online pe numele soţiei, care avea mai puţine credite decât el şi a împrumutat 800 de lei pe o lună care au fost viraţi în contul femeii.
Împovăraţi de rate şi de datorii, cei doi nu au reuşit să plătească banii într-o lună astfel încât s-au trezit că datoria se dublase după două luni.
Deşi a mai achitat o sumă de valoarea contractului în urma înţelegerii cu compania, omul nu a mai putut să facă plata restului rămas. În plus s-a trezit şi cu dosar de executare pentru o sumă care includea şi penalităţi, comisioane şi cheltuielile execuţionale, în total 3.100 de lei cu mult peste suma pe car o împrumutase iniţial. Pentru a-şi acoperi împrumutul, omul a mers în Germania pentru a lucra.
Efectiv am ajuns la sapă de lemn cu tratamentul ăsta. Și dânșii profită”, adaugă el. „Eu mă rog la Dumnezeu să nu-mi recidiveze boala. Că dacă o să-mi recidiveze, mă duc și-i omor. Plec cu ei de gât. Pur și simplu am ajuns să plec din România pentru niște hoți care m-au înșelat și m-au mințit în față.”
Cazul lui nu este singular, de când a apărut pe piaţa în iunie 2015 şi până în aprilie 2017, compania a ajuns să fie implicată în 1.570 de cazuri în instanță, marea majoritate dosare de executare silită împotriva clienților.
Compania de împrumuturi rapide aparţine miliardarului rus Oleg Boyko și partenerilor săi din Letonia. Boyko se afla pe locul 55 în topul miliardarilor ruşi cu o avere de 1,24 miliarde de euro fiind coproprietarul postului Fashion TV. El deţine printre altele o vilă de 15 milioane de euro în Blevio, Italia, pe malul lacului Como. El are şi un iaht lung de 44 de metri, în valoare de 20 de milioane de euro, unul dintre cele mai rapide din lume.
Înainte de a lua un împrumut care pare perfect cel puţin pe hârtie informaţi-vă. În cele mai multe cazuri astfel de oferte pot să vă facă să daţi sumele împrumutate de două sau de trei ori înapoi.
În plus unele astfel de companii nu sunt reglementate şi supravegheate de către BNR. IFN-urile sunt de două feluri: cele care sunt înscrise în Registrul Special al Băncii Naţionale şi cele înscrise doar în Registrul General. Pentru prima categorie, IFN-urile trebuie să îndeplinească anumite criterii de capital, volumul creditelor acordate, total active şi sunt supravegheate de BNR, la fel că băncile. Celelalte IFN-uri nu au o instituţie care să le monitorizeze activitatea.