Iată şase dintre cele mai populare mituri spulberate de ştiinţă

Iată şase dintre cele mai populare mituri spulberate de ştiinţă

author
2 minutes, 38 seconds Read

Mituri vechi, duse din generaţie în generaţie, iată că sunt acum contrazise de către ştiinţă.

Iată şase dintre cele mai populare mituri spulberate de ştiinţă

1. Ne folosim doar o parte din creier

În nenumărate rânduri am auzit că ne folosim doar 10% din creier, în presă, la cunoştinţe şi chiar la emisiuni ştiinţifice.

Se pare că acest lucru nu este adevărat ci mai mult decât atât ne folosim aproape întreaga capacitate a creierului pe tot parcursul zilei. Pe parcursul unei zile creierul foloseşte foarte multe resurse ale organismului.

2. Luna are o parte întunecată

Multă lume este de părere că o parte din lună stă mereu ascunsă, iar soarele nu ajunge acolo, motiv pentru care acea porţiune este întunecată şi îngheţată.

Deoarece perioada de rotaţie a satelitului este egală cu perioada orbitală în jurul Pământului şi mereu arată aceeaşi emisferă către corpul faţă de care se roteşte, Luna este luminată în totalitate la fel ca și Pământul.

Atunci când nu este eclipsă, Soarele luminează aproximativ jumătate din Lună. Atunci când Soare luminează partea Lunii pe care o vedem apare Luna plină, iar atunci când părţi ale Lunii sau toată Luna pare să dispară, o parte, sau toată lumina cade pe parte Lunii care nu se vede. Astfel că luna este toată luminată la aceeaşi intensitate.

3. Luna plină ne influenţează comportamentul

Foarte multe persoane susţin că se simt mai rău, că nu pot dormi sau sunt mai nervoase în serile cu luna plină. Acesta este un subiect mult studiat în timp şi s-a dovedit că într-adevăr există o schimbare a comportamentului în serile cu Lună plină însă nu atât de mari pe cât s-ar crede. Sunt cercetării care arată că numărul actelor de violenţă sunt mai mari în acele seri însă poate fi şi datorită faptului că serile de lună plină sunt mai dese în weekend şi în vacanţe.

4. Zahărul este motivul pentru care copiii devin hiperactivi

Chiar dacă se crede ca copiii devin hiperactivi de la zahar, acest lucru nu s-a dovedit ştiinţific nici după multe cercetări.

Consumul de zahăr duce la creşterea în greutate, la insomnii, la hipertensiune şi rezistenţă la insulă, motiv pentru care, probabil copiii sunt mai neliniştiţi.

5. Unghiile şi părul cresc şi după moarte

Unghiile şi părul cresc atunci când le oferim substanţe nutritive. După moarte organismul nu mai are cum să hrănească celulele, motiv pentru care părul şi unghiile nu au cum să mai crească.

6. Dacă înghiţi o gumă de mestecat, aceasta va fi digerata în 7 ani

Dacă ai înghiţit o gumă de mestecat află că aceasta nu se digera niciodata, vor fi digerate în schimb îndulcitorii şi coloranţii din compoziţie. Guma în sine care e făcută din polimeri cauciucaţi alături şi glicerină va fi eliminate prin scaun la fel ca restul alimentelor.

Nu e bine să înghiţim guma de mestecat deoarece acest lucru poate duce la constipație şi uneori chiar şi la blocaje gastrointestinale.

Similar Posts