La sfârşitul lunii februarie Camera Deputaţilor a adus modificări în ceea ce priveşte Legea vânătorii. Klaus Iohannis, în schimb a trimis acest proiect la reexaminare.
Modificarea Legii vânătorii a fost votată de către 303 deputați, 16 dintre ei s-au abținut, iar 11 au fost total împotrivă.
Printre modificările acestei legi, pasionaţii de vânătoare, au decis ca, vânătoarea să poată fi făcută şi pe terenurile proprietate privată, indiferent dacă proprietarul este sau nu este de acord. În plus se dorea prelungirea sezonului de vânătoare în rândul păsărilor cu până la trei luni, riscând astfel să se ajungă până în momentul în care începe inperechea, iar unele păsări au deja ouă sau pui de crescut, ceea ce le face astfel o ţintă mai uşoară.
“O a doua măsură extrem de periculoasă este permiterea vânătorii de către străini. Până acum, în România, cetăţenii străini puteau vâna, dar numai pe bază de invitaţie a administratorului unui fond cinegetic. De acum, străinii pot organiza vânători, iar experienţa ne spune că acestea au tendinţa să devină adevărate băi de sânge. În 2009, în Baltă Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în judeţul Brăila au fost prinşi 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani şi prepeliţe. În 2011, vameşii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România şi care plecau în Italia. În 2013, un alt italian este prins în Ialomiţa cu 5.400 de ciocârlii braconate. Toate aceste cazuri duc direct la concluzia că păsările cântătoare din România vor deveni în curând specii pe cale de dispariţie”, spun ornitologii de la SOR.
Nemulţumiţi şi indignaţi de aceste modificări ornitologii au cerut președintelui să interzică vânătoarea păsărilor cântătoare, asta deoarece România se află printre ultimele țări din Uniunea Europeană care mai permite acest lucru.
Unii dintre deputaţi consideră că terenul din România este un „paradis al vânatului” și în mod normal acesta trebuie să rămână așa: „Eu cred că toți vânătorii din România, și nu numai ei, au această datorie, să păstreze România în acest cadru de paradis al vânatului. Multe specii de vânat există astăzi, și nu numai în România, dar și pe glob, numai datorită protecției date de vânători, fiindcă vânătorul este un principal factor de protejare a vânatului., declară deputatul Kelemen Atilla Bela Laszlo.
„Vânătoarea înseamnă foșnet de pădure și goana după vânat, dar mai mult foșnet de pădure”, a adăugat acesta.