O româncă face parte din proiectul LIGO premiat Nobel pentru fizică în acest an

O româncă face parte din proiectul LIGO premiat Nobel pentru fizică în acest an

author
2 minutes, 15 seconds Read

Arădeanca Anamaria Effler, o tânără de 33 de ani din Arad, face parte din cei peste o mie de cercetători din peste 20 de țări care fac parte din proiectul LIGO.
Experimentul LIGO sau Laser Interferometer Gravitaţional Wave Observatory a permis detectarea directă, pentru a doua oară, a undelor gravitaționale rezultate din coliziunea a două găuri negre fiind o importantă descoperire ştiinţifică.

O româncă face parte din proiectul LIGO premiat Nobel pentru fizică în acest an

Aceste observații deschid o fereastră prin care putem afla mai multe despre găurile negre, monștri cosmici care nu radiază lumină în mod direct și astfel nu pot fi studiați cu ajutorul telescoapelor optice clasice, explică și Meredith Rawls, astronom la New Mexico State University. „Până acum foloseam lumina pentru a face observații (astronomice). De acum înainte vom putea folosi gravitația. Este vorba de un nou mod de a face astronomie”, a subliniat ea.

Comitetul Nobel de la Stockholm a acordat distincția pentru fizică în acest an celor trei savanți care conduc studiul undelor gravitaționale, Rainer Weiss, Kip S. Thorne și Barry C. Barish.

Anamaria Effler a studiat la colegiul ”Moise Nicoară” din Arad până în 2003, când a urmat cursurile universității americane CalTech (California Institute of Technology).

Anamaria a fost olimpică naţională la fizică şi lucrează de 10 ani în cadrul proiectului care a primit Premiul Nobel. Ea este angajată LIGO, lucrând în cadrul observatorului laser de la CalTech.

„Au fost o generație deosebită, ceea ce cred că a fost un mare noroc pentru Anamaria, fiind parte dintr-o clasă de elită. Este foarte important să ai cu cine concura. Totodată, cred că domnul profesor de Fizică Branco Arsenov a fost un factor important pentru ea. Un om extraordinar care cu siguranță i-a insuflat dragostea pentru fizică”, a povestit doamna Georgeta Effler, mama Anamariei.

”Ca să vă imaginați cam ce dimensiune are implicarea ei în acest proiect, pot să vă spun că erau zile în care mergea acasă și la ora 2 noaptea. Era mult de muncă. Îmi amintesc că undele respective au fost detectate prima oară undeva în luna septembrie, iar până în luna februarie au muncit ca niște nebuni la analize de date și verificări, ca să nu dea publicității fake-news, fiind una dintre cele mai mari descoperiri care revoluționează teoria universului”, a adăugat ea.

Printre deţinătorii premiului Nobel se numără şi alte personalităţi de origine română cum ar fi Elie Wiesel care a câștigat premiul pentru Pace în 1986, George Emil Palade premiul pentru Fiziologie și Medicină în 1974, Herta Muller premiul Nobel în Literatură în anul 2009 şi Ştefan W. Hell premiul în domeniul Chimiei în anul 2014.

Similar Posts