În ultimul timp poluarea este din ce în ce mai mare în oraşele dezvoltate, fiind rezultatul progreselor din industrie, agricultură şi tehnologie, prin care se creează cantităţi tot mai mari de noi deşeuri. Gazele, lichidele, deşeurile solide, deşeurile menajere şi apele reziduale poluează mediul.
Însă statisticile realizate de către Agenţia Europeană pentru Mediu ne demonstrează că lucrurile nu sunt atât de rău pe cât par sa fie. În urma datelor, România este în topul oraşelor europene cu cel mai curat aer.
Spre surprinderea mea Cluj-Napoca este oraşul european cu cel mai curat aer. Aici nu s-a înregistrat nici măcar o depăşire a pragului de particule în suspensie, dioxid de azot şi ozon. Similar ca şi poziţie, în ceea ce priveşte gradul de poluare este şi orasul Edinburgh. Însă Clujul stă mai bine, deoarece aerul din oraşul transilvănean are o concentraţie mai redusă de dioxid de azot.
Bucureştiul este clasat pe locul 66, la mijlocul clasamentului, imediat sub Berlin. Nu este o poziţie rea, având in vedere că, Atena, Lisabona, Praga, Budapesta, Viena, Paris, Roma şi Londra se află după Bucureşti.
Un alt oraş din România, Timişoara, este clasat pe locul 60. Însă cele de la sud de Dunăre sunt cele mai poluate oraşe, Sofia fiind pe ultimul loc în acest clasament.
În schimb dacă vorbim de poluare fonică, capitala este în topul european, asta datorită lipsei spaţiilor verzi şi centurilor ocolitoare.