Atât sucurile de fructe sau de legume cât şi smoothie-urile sunt recomandate în orice regim de viaţă sănătos, însă poate v-aţi pus întrebarea care ar fi mai sănătoase şi care au un efect mai bun.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mai jos ne-am gândit să vă prezentăm care este diferenţa dintre cele două şi care ar fi beneficiile pe care pe care le au consumarea lor.
Stoarcerea sucului Prin stoarcerea sucului se extrage apa şi nutrienţii din produs, lăsând la o parte fibra care nu se poate digera.
Acest lucru face ca nutrienţii să fie mai uşor de absorbit de către corp în cantităţi mai mari decât dacă s-ar fi consumat fructele şi legumele întregi. Sucurile stoarse sunt de real ajutor în cazul unui sistem digestiv sensibil sau a unor boli care inhibă capacitatea corpului de a procesa fibrele.
Jason Vale numeşte stoarcerea „un expres nutritiv!” Sucurile de legume proaspăt stoarse au un rol important în procesele de detoxifiere datorită faptului că sunt bogate în nutrienţi. Trebuie să ştiţi însă un lucru: când se înlătură fibra din produs, sucul lichid este absorbit rapid în fluxul sanguin, astfel încât dacă stoarceţi doar fructe acestea vor provoca o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate să ducă la schimbări rapide ale dispoziţiei, pierdere de energie sau probleme de memorie.
Pe de altă parte, sucul de fructe poate cauza senzaţia de foame în scurt timp, datorită lipsei fibrelor.
Mixarea la blender Spre deosebire de sucuri, smoothie-urile se fac prin pasarea întregului fruct sau a legumei şi conţine toate fibrele din vegetale.
Prin mixare, se rup fibrele (ceea ce face fructele şi legumele mai uşor de digerat), iar prin faptul că nutrienţii se vor elibera lent în fluxul sanguin se evită ridicările extrem de bruşte ale nivelului de zahăr în sânge.
Smoothie-urile sunt mai saţioase decât sucurile stoarse aşa că pot să constituie un mic dejun excelent sau o gustare între mese.
Important de ştiut când preparaţi sucurile de fructe sau smoothie-urile
1. Nu combinaţi fructele cu legumele deoarece acest lucru poate să afecteze buna funcţionare a enzimelor digestive. Legumele precum morcovii, sfecla, broccoli nu se combină bine cu fructele, datorită înaltului conţinut de amidon.
Dr. Herbert Shelton explică în cartea lui “Combinarea alimentelor pe înţelesul tuturor”, faptul că alimentele cu amidon trebuie să fie mâncate separat, deoarece amidonul este digerat cu enzime diferite de cele utilizate pentru orice altă grupă de alimente. Totuşi, dr. Shelton a descoperit că vegetalele cu frunze verzi se combină bine cu orice altceva.
2. Încercaţi să consumaţi sucul sau smoothie-ul imediat după ce l-aţi preparat asta deoarece după 15 minute lumina şi aerul vor distruge mare parte a nutrienţilor. Dacă nu îl puteţi bea imediat, transferaţi-l într-un recipient etanş şi netransparent până când îl puteţi consuma.