Costul energiei solare a scazut in ultimii ani si, in multe locuri, este chiar mai ieftin decat carbunele sau alti combustibili fosili. Datorita creditelor fiscale generoase si subventiilor, instalatiile solare cresc acum in intreaga lume. Mai jos, acoperim cateva dintre considerentele economice legate de energia solara.
Combustibilii fosili domina in continuare consumul de energie, cu energia solara in urma cu 2,3% din consumul total de energie. Exista doua tipuri de energie solara: termica si fotovoltaica. Costul energiei solare a scazut drastic, determinand o explozie de instalatii solare fotovoltaice in urmatorii cinci ani. Multe guverne ofera subventii sau credite fiscale pentru a stimula instalatiile solare. Corporatiile investesc, de asemenea, masiv in sisteme solare, contribuind la economia optimista a energiei solare. Un sistem panouri fotovoltaice se va dovedi extrem de util, atat in prezent cat si in viitor.
Intelegerea economiei energiei solare
Chiar si cu pasii masivi facuti in inovarea tehnologica, energia durabila nu a inlocuit inca combustibilii fosili traditionali. Pentru a stimula adoptarea energiei regenerabile, guvernele au oferit credite fiscale pentru energia solara si eoliana, care pana de curand erau mult mai scumpe decat acum.
Cu toate acestea, din cauza cresterii productiei, a subventiilor guvernamentale si a preocuparilor crescande de mediu, costurile directe ale energiei solare si eoliene pentru consumatori au scazut. De fapt, unele piete genereaza energie regenerabila mai ieftin pentru consumatori decat combustibilii fosili. In timp ce energia eoliana, cum ar fi parcurile eoliene, este utilizata predominant pentru mijloace comerciale, energia solara are atat utilizari comerciale, cat si rezidentiale.
Costul adevarat al combustibililor fosili
Desi o data exacta este dificil de determinat, multe estimari sugereaza ca combustibilii fosili se vor epuiza in mai putin de 100 de ani; petrolul pana in 2052, gazul pana in 2060 si carbunele pana in 2090.
In timp ce sursele de carbune, gaze naturale si titei au continuat sa se deterioreze, consumul de combustibili fosili nu.
Dintre toate sursele de energie, combustibilii fosili sunt in fata atat energiei regenerabile, cat si energiei nucleare. In 2019, combustibilii fosili au reprezentat aproximativ 85% din toata energia consumata, fata de 80% in 2014. Cu panouri solare, aceste statistici se pot modifica.
Nu numai ca combustibilii fosili nu sunt regenerabili, dar sunt si o cauza a diferitelor efecte negative asupra mediului. Arderea combustibililor fosili este principalul producator de CO2 antropic, care a contribuit in mod semnificativ la schimbarile climatice. Efectele notabile includ incalzirea globala, topirea ghetii in Arctica, cresterea nivelului marii si randamentele slabe ale culturilor.
Cercetarile sugereaza ca poluarea aerului in Europa genereaza costuri economice de 1,6 trilioane de dolari pe an.
Combinand cheltuielile cu combustibilii fosili, costurile asistentei medicale si degradarea mediului, se estimeaza ca costul real al combustibililor fosili este de 5,2 trilioane de dolari pe an la nivel global.
Desi energia regenerabila reprezinta o parte din energia totala consumata, SUA este principalul consumator de energie regenerabila. Cu toate acestea, in ciuda cresterii energiei solare disponibile in ultimii 10 ani, energia solara reprezinta inca doar 2,3% din energia totala utilizata in SUA. Energia solara este, de asemenea, in urma hidroenergiei si energiei eoliene in ceea ce priveste sursele preferate de energie regenerabila, reprezentand 11,5% din consumul total de energie regenerabila din SUA in 2019.