Cascada Valul Miresei cea mai spectaculoasă din România! Trebuie să o vizitezi şi tu!

author
2 minutes, 35 seconds Read

Cascada Valul Miresei este una din atracţiile turistice ale Munţilor Apuseni atât pentru localnici cât şi pentru turişti veniţi din toate colţurile lumii pentru a o vedea.

Locul este de basm şi ca orice alt loc mirific din ţara aceasta este învăluit în legendă.

Proprietarul unei pensiuni din zonă povesteşte că numele locului vine “de la o mireasă, care, cu mulți, mulți ani în urmă, a avut dorința de a se poza la cascadă, cred că înainte de nuntă, și din nefericire, nu știu care a fost motivul, a căzut și s-a înecat și a murit. Și pe lângă faptul că valul care se formează seamănă cu un voal de mireasă”.

Din satul Răchitele şi până la cascadă sunt 5 km, însă drumul este accesibil până la un loc cu maşina. Drumul până la cascada este însă fabulos, pe o parte şi alta a drumului fiind străjuit de stânci şi brazi înalţi care îţi taie respiraţia.

Odată ajunşi, cascada ni de dezvăluie în splendoarea ei. Cu o înălţime 30 m și 2 trepte, ea se află la o altitudine de 1000 m, la baza treptei de sus existând o marmită adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură o dispersie a apei, care seamănă cu un voal. De aici provine numele de Vălul Miresei.

Iarna, aici se organizează în luna februarie, pentru iubitorii sporturilor de iarnă, o competiţie de căţărare, unică de acest gen în ţara noastră deoarece căţărarea are loc pe un traseu format de gheaţă naturală.

Se poate ajunge la cascadă prin două trasee marcate. Din Răchitele se porneşte din centrul comunei în dreptul Punctului de Informare Turistică, pe drumul forestier pe malul stâng al văii Stânciului, se trece de ultimele case, se merge mai departe pe lângă Poiana Stânciului și la 5 km de la pornire, se ajunge la Cascada Răchițele.

Un alt traseu se poate face de la cabana Vlădeasa. Se pleacă de la cabana Vlădeasa, coborâm pe lângă poiana Frânturi şi de aici continuăm pe un drum forestier aproximativ un 1 km, după care începem urcușul. Ajungem la Piatră Mare, în Poiana Păltinișul și în Poiana Lespezi. Mergem cam 20 de minute până ajungem la fundul văii, unde este un izvor și drumul forestier din Valea Seacă. Trebuie să mergem în jos, de-a lungul traseului marcat cu punct roșu până ajungem în partea de sus a cascadei și pe malul drept al văii, care adăpostește cascada Răchițele.

Cel mai simplu traseu rămâne cel din Răchitele, dar indiferent pe care îl veţi alege nu veţi regreta.

În zonă sunt pensiuni unde să vă cazaţi la preţuri accesibile şi care vă oferă toate condiţiile precum şi oameni primitori gata oricând să vă arate ce înseamnă cu adevărat ospitalitatea moţilor.

Similar Posts