Lacul Ursu se află în staţiunea Sovata din judeţul Mureş şi este un punct de atracţie în fiecare an pentru mii de turişti datorită proprietăţilor sale care sunt unice în lume.
Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României şi este un SPA natural unic în Europa, cu proprietăți tămăduitoare pentru cei care suferă de boli reumatice, dar este și un loc excelent pentru relaxare.
Salinitatea de la suprafață este mai scăzută, temperatura apei variind între 18 și 23 de grade.
Înspre adâncuri, concentrația de sare crește, iar apa devine din ce în ce mai caldă. Trei pârâiașe de apă dulce formează un adevărat strat protector deasupra lacului.
Lucru interesant: pentru păstrarea efectului helioterm, scăldatul este interzis în fiecare zi, la prânz, pentru două ore. În acest fel lacul se odihnește, iar straturile de apă dulce își reiau rolurile: se așază din nou la suprafață pentru a ține apa sărată, de jos, fierbinte.
Lacul Ursu este definit prin trei recorduri mondiale:
1. SE CUNOAȘTE, fără nici o îndoială, DATA EXACTĂ la care s-a format!
Lacul s-a format pe 27 mai 1875 printr-o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică, de natură carsto-salină. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafaţă de 40.235 m, adâncime de 18,10 m, lăţime de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l.
Este CEL MAI MARE LAC HELIOTERM DIN LUME. Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificațiile concentrațiilor saline ale apei lacului și încălzirea inegală a acestor straturi de către radiația solară”.
Este SINGURUL LAC cu APĂ SĂRATĂ înconjurat de o VEGETAȚIE BOGATĂ, lucru datorat solului vulcanic depus în timp.
Stațiunea Sovata este renumită și pentru alte puncte turistice: Muntele de sare – în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde, Pârtia Aluniș, Lacul Negru – primul lac din Sovata format în anul 1710 prin surparea unei ocne și Izvorul Ghera – pe locul unde se aflau primele băi sărate din stațiune.
În 1884 Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară.