Cancerul se poate trata prin laserterapie

Cancerul se poate trata prin laserterapie

author
2 minutes, 19 seconds Read

În premieră mondială, la Magurele se va realiza intersectarea de fascicule laser cu fascicule provenind din radiaţii gamma.

Cancerul se poate trata prin laserterapie

Beneficiile aduse ştiinţei vor avea aplicabilitate în medicină, întrucât laserele de mare putere vor putea anihila tumori canceroase evitând efectele secundare generate de terapiile actuale. Pe de altă parte, cu ajutorul laserelor de mare putere s-ar putea elimina mult mai rapid deşeurile radioactive – izotopii cu viaţă de milioane de ani s-ar transforma în izotopi cu viaţă de ore sau zile.

„Hadronoterapia este cea mai avansată metodă de terapie. Aţi auzit probabil de cobalto-terapie. Avem o sursă radioactivă, care emite radiaţii gamma. Problema cu radiaţiile gamma e că ele sunt foarte penetrante, deci dacă eu vreau să iradiez localizat o tumoră, iradiez practic tot corpul dinainte şi de după acea tumoră. Un şir continuu în care radiaţia gamma îşi lasă cumva în mod egal energia şi în ţesutul sănătos, şi în ţesutul bolnav”, a explicat fizicianul Dan Filipescu în emisiunea „Sound of Science” de la Radio Gold FM.

Dan Filipescu este cercetător la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și este implicat în cel mai vast proiect de cercetare din istoria României: proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), adică cel mai puternic laser din lume.

„Hadronoterapia – terapia cu hadroni – este terapie cu nucleele atomilor, protoni şi neutroni care se adună la un loc şi formează nucleul. Practic, e terapie cu ioni grei, cu nuclee ale atomilor. Avantajul lor e că îşi lasă energia cumva selectiv, în momentul în care intră în orice material, inclusiv în corpul uman, nu îşi lasă energia în prima parte, când au energie mare, îşi lasă numai pe final. I se spune curba Bragg. Şi medicii, pe baza a ceea ce au calculat oamenii de ştiinţă, calculează energia hadronului în funcţie de adâncimea la care se află tumora, astfel încât, atunci când trimiţi acest fascicul de ioni grei, ei îşi vor lăsa energia în tumoră în mare parte şi nu vor afecta restul de ţesut sănătos. Deci e o metodă foarte bună pentru a trata cancerul, de exemplu”, a mai spus Filipescu.

„Problema care e: trebuie să facem un accelerator în care obţii aceşti ioni, care este extrem de scump, şi numai în ţările foarte, foarte dezvoltate – Japonia, Austria – se pot aplica astfel de tratamente. Şi noi avem ocazia la ELI-NP să creăm astfel de fascicule şi astfel de acceleratori care pot intra într-o cameră, mult mai ieftine… Noi încercăm să demonstrăm că putem să accelerăm particule cu laser de mare putere şi să evităm folosirea acceleratorilor clasici. Ăsta e unul dintre scopurile proiectului ELI-NP”, a continuat el.

Sursa

Similar Posts