Autostopul în România este ilegal

Senatorii din Parlamentul României au adoptat un proiect de lege prin care șoferii care transportă autostopiști, fără autorizație de taxi, ar putea fi sancționați cu amenzi drastice.

Autostopul în România este ilegal

Acest lucru vine ca urmare a unei ordonanțe de urgență a Guvernului care vrea să pună în afara legii autostopul.

Dacă cererea Guvernului primește și votul Camerei Deputaților, autostopul ar putea deveni „o practică ilicită care determină efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere”.

În ordonanța de urgență se mai spune că autostopul „afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate și mediul concurenţial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate desfășurate de către persoane fizice și juridice”.

În condițiile în care Senatul a adoptat inițitativa legislativă este necesar ca aceasta să obțină votul final al deputaților, să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

Cei care vor fi prinși că iau persoane cu autostopul ar putea primi amenzi între 1.000 de lei și 5.000 de lei.