Existenţa salinei a început încă în evul mediu, când au început explorările pentru sarea medicinală. În urmă cu sute de ani minerii erau nevoiţi să coboare 120 metri pentru a explora sarea iar acum turiştii se pot bucura de aerul benefic al salinei în timp ce joacă o partidă de minigolf sau biliard.
Modernizarea salinei a început în anul 2008 şi a durat până în anul 2010. Investiţiile au ajuns la 5.8 milioane de euro şi au fost finanţate din fonduri PHARE.
Salina Turda are un design special, apreciat în special de străini. Aceasta are o sală de tratament şi recuperare, terenuri de minigolf şi badminton, bowling, tenis de masă, mese de biliard, un debarcader şi o biserică.
După modernizări, în anul 2010, Salina Turda a fost declarată rezervaţie naturală de interes naţional, şi de asemenea, este considerată un muzeu de istorie a mineritului de sare.
Prima menţiune despre salina de la Turda a apărut în anul 1075 într-un document al cancelariei maghiare.
Prima exploatare de sare a avut loc în anul 1271 conform uni document scris tot de către cancelaria maghiară. În acea perioada, atât capitolul din Strigoniu, cât şi cel din Alba Iulia şi episcopul Transilvaniei aveau privilegii pentru folosirea sării din Ocna din Turda.
Prezintă interes pentru mari regizori americani
Salina Turda prezintă interes pentru regizorii americani. Unul dintre cei interesaţi este regizorul Christopher Nolan, cel care a realizat filmele „The Inception” (Începutul) şi „The Dark Knight” (Cavalerul negru). De asemenea, în acest an va apărea pe marile ecrane filmul ”Nameless” (”Fără nume”), un thiriller psihologic turnat în mina Rudolf a salinei Turda, la o adâncime de 120 de metri.
Şi pentru regizorii de documentare din Japonia Salina Turda a prezentat interes. O echipă de la televiziunea naţională japoneză NHK a filmat un documentar de 50 de minute în care este prezentată şi Salina de la Turda.
Salina Turda este în topurile internaţionale
Cu siguranţă această salină este un obiectiv cu care România se poate mândri. La sfârşitul anului 2013 salina din judeţul Cluj a fost inclusă într-un top al unor destinaţii de călătorie incredibile dar puţin promovate. Iniţial salina a fost descrisă și promovată de către jurnaliştii de la Business Insider. În plus, Salina a fost promovată şi în revista institutului american de învăţământ şi cercetare The Smithsonian care a precizat că salina este şi va fi „un motiv în plus pentru a vizita România”.
”Mina de sare de la Turda a fost transformată într-un minunat, dar ciudat parc”, scriau cei de la Smithsonian.com în martie, anul trecut.