Se modifică Codul Rutier! Vezi care sunt modificările și cum poți scăpa de amenzi

Se modifică Codul Rutier! Vezi care sunt modificările și cum poți scăpa de amenzi

author
2 minutes, 23 seconds Read

Începând cu data de 28 septembrie intră în vigoare prevederile noului Cod Rutier. Toți cei care sunt prinși că vor încălca legea, vor fi aspru sancționați.

Se modifică Codul Rutier! Vezi care sunt modificările și cum poți scăpa de amenzi

Una dintre noutăţile aduse de NOUL COD RUTIER este suspendarea permisului auto în urma neplăţii amenzilor de circulaţie.

În România, de exemplu, gradul de încasare al amenzilor este undeva la 40%, în timp ce, în alte state, gradul de încasare depăşeşte 90%, în Olanda fiind chiar 98%.

Potrivit NOULUI COD RUTIER, autorităţile introduc „tichetul de contravenţie”. Practic, este vorba despre un tichet care va fi anexat permisului de conducere şi în care se va ţine o evidenţă a amenzilor plătite. Lipsa acestuia poate dovedi neachitarea contravalorii amenzii şi, în condiţiile în care nu a fost exercitată o cale de atac împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, poate atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata amenzii.

De asemenea, autorităţile doresc crearea unui serviciu care le va permite utilizatorilor plata amenzilor online.

Potrivit Noului Cod Rutier, şoferii vor avea de respectat câteva noutăţi şi în privinţa centurii de siguranţă. Astfel, conducătorii auto sunt cei care vor fi traşi la răspundere dacă regulile sunt încălcate.

Mai mult, spune actul normativ, şoferii vor avea obligaţia de a se asigura, înainte de a pleca de pe loc, că minorii poartă centurile de siguranţă sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate.

Astfel este strict interzis transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Excepţie de la această regulă vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi taxiurile, dacă în acestea din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

„Copiii cu vârste de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, mai arată Noul Cod Ruter.

Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare „nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”.

La aceasta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită în 48 de ore – sau două zile lucrătoare.

Ce părere ai de aceste schimbări în Noul Cod Rutier?
Se va îmbunătății siguranța pe drumurile din România?

Similar Posts