Au cântat imnul Ungariei în fața prefecturii din Covasna. Pe cine deranjează acest lucru?

Au cântat imnul Ungariei în fața prefecturii din Covasna. Pe cine deranjează acest lucru?

author
3 minutes, 48 seconds Read

Circa 150 de persoane de etnie maghiară din județul Covasna au cântat luni dupa-amiază imnul Ungariei în fața sediului Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe, în semn de protest față de sancționarea Partidului Civic Maghiar (PCM) cu suma de 5.000 de lei pentru o manifestație organizată în luna iunie a.c. în care s-a intonat acest imn, anunță Agerpres.

Au cântat imnul Ungariei în fața prefecturii din Covasna. Pe cine deranjează acest lucru?

Întregul protest a durat circa o oră, timp în care mai multe persoane au cântat strofe din imnul Ungariei, iar o parte au rostit rugăciuni în fața sediului Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe.

“Am venit aici și pentru că inima mă atrage, dar și ca politician, în calitate de președinte al UDMR și pot să vă anunț că de mâine UDMR stă alături de PCM în organizarea acestui eveniment. Intenția noastră este de a fi cât mai mulți în fața Prefecturii pentru că eu cred că un imn este cel mai apropiat de sufletul unui om și eu sunt mândru că sunt secui, că sunt maghiar și sunt mândru de imnul nostru. (…) Simt că e o răfuială politică pentru că maghiarii au votat cum au votat la alegerile prezidențiale și pentru că UDMR a ieșit de la guvernare”, a declarat Tamas Sandor, președintele UDMR Covasna.

Prefectul judetului Covasna, Marius Popica a subliniat luni că amenda nu a fost aplicată pentru intonarea imnului Ungariei, ci pentru nerespectarea legii. El a precizat că, potrivit HG 1157/2001, imnul național al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităților și ceremoniilor oficiale cu caracter internațional, împreună cu imnul național al României, înaintea acestuia, lucru care nu s-a respectat la manifestarea organizată de PCM pe 4 iunie a.c, de Ziua solidarității naționale a maghiarilor, prilej cu care s-au comemorat și 94 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfințit destrămarea Imperiului Austro-Ungar și unirea Transilvaniei cu România.

“Prefectura nu va interzice niciodată intonarea imnului Ungariei sau al altui stat. (…) E o sancțiune administrativă dată organizatorilor, deci nu participanților, pentru că nu au respectat legea. (…) Organizatorii pot face contestație și instanța va hotări. (…) Vreau să subliniez încă o dată că Prefectura nu a amendat cântarea imnului, ci pe organizatori pentru că nu au respectat legea, până la urmă trăim într-un stat de drept și oamenii se pot manifesta fără nicio problemă, dar cu respectarea legii și simbolurilor statului. (…) Îmi cer scuze în mod oficial dacă cineva s-a simțit jignit, dar cer ca lucrurile să nu fie scoase din context”, a declarat prefectul Marius Popica.

În altă ordine de idei conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) Covasna a reamplasat, luni, panoul cu inscripția “SIC Terra Siculorum” (“Ținutul Secuiesc” în limba latină) în fața Prefecturii din Sfântu Gheorghe, în replică la acțiunile prefectului, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spațiile publice, conform unei decizii definitive și irevocabile a Curții de Apel Brașov.

Au cântat imnul Ungariei în fața prefecturii din Covasna. Pe cine deranjează acest lucru?

“Am luat steagul secuiesc de pe fațada clădirii Consiliului Județean pentru că domnul prefect, după ce am ieșit de la guvernare, a intentat un proces administrativ în care cere să plătesc zilnic 20% din salariul mediu brut pe economie pentru neexecutarea unei hotărâri definitive și irevocabile a unei instanțe. Asta, la momentul de față, mă costă 44.000 de lei, dar nu această sumă mă îngrijorează, ci faptul că dacă nu scot acest steag va intenta un proces penal și asta urmărește. (…) Am luat steagul, repunem în fața Prefecturii acest panou să fie mai vizibil pentru domnul prefect”, a declarat liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor

Acuma sincer stau și mă întreb, de ce trebuie toate răutățile astea? Chiar nu putem să comviețuim împreună? Trebuie ca românii și maghiarii să se certe tot timpul? În loc să-i preocupe să asiure un trai cât mai bun locuitorilor orașului, ei încearcă să se șicaneze din orice problemă.

Eu cred că ar avea mult mai mult de câștigat dacă și-ar dezvolta comunitatea locală astfel încât restul țării să fie invidios pe gradul de dezvoltare locală din Harghita, Covasna sau Mures.Sau orice altă parte unde există maghiari sau români.

De ce nu există astfel de “războaie” și între români și sași? Sau între români și turci? Suntem chiar atât de orgolioși?

Sursa 1
Sursa 2

Similar Posts