Când te gândeşti la cele mai mari organisme de pe Pământ, balena albastră, probabil, îţi vine prima în minte. La urma urmei, aceasta ajunge până la 30 de metri lungime și poate cântări aproximativ 180 de tone.
Dar se pare că, deținătorul recordului mondial pentru cel mai mare organism viu de pe Pământ este ceva mult mai puţin previzibil. Mai precis, candidatul pentru cel mai mare organism cunoscut din lume este o ciupercă, Armillaria Ostoyae pe care o întâlnim în Munții Albaștri din Oregon. Această ciupercă enormă ocupă aproape 965 hectare.
Aceste ciuperci parazite colonizează și ucid o varietate de copaci și plante lemnoase, o caracteristică care le-a şi dat numele de “grădinari de coşmar” .
Membrii genului Armillaria produc aglomerări de ciuperci comestibile galben-brun care cresc deasupra solului.
Oamenii de ştiinţă au început să aprecieze mărimea absolută a acestei specii după două exemplare masive descoperite în 1992. Prima a fost o ciupercă cu o vechime de 1500, găsită în pădurile din lemn masiv în apropiere de Crystal Falls, Michigan, iar următoarea a fost găsită în în sud-vestul Washington care acoperă o suprafață de 600 hectare.
Ultima descoperire în acest sens a fost făcută după ce oamenii de știință au început investigaţii într-o pădure în Oregon unde mai muţi copaci au murit într-un timp scurt. Impresionant este că , ciuperca a fost găsită acoperind o suprafață de 9,6 kilometri pătrați și se consideră că are 2400 ani.
Descoperirea a reaprins dezbaterea cu privire la ceea ce constituie un organism individual, care a fost definit ca un grup de celule identice genetic, care pot comunica şi au un scop comun.