Afinele pot fi considerate pe bună dreptate drept un super aliment. Ele combat cancerul, îţi păstrează inima şi creierul sănătoase şi te ajută să slăbeşti.
În prezent SUA este cunoscută drept cel mai mare producător de afine din lume, fiind botezate de către nativii amerindieni „fructele stea” datorită formei plantei în formă de stea. Tot ei credeau că ‘Marele Spirit’ a creat afinele pentru a-şi putea hrăni copiii în timpul foametei. Şi pe bună dreptate având în vedere că afinele conţin din belşug, vitamina C, complexul de B-uri, vitamina E, A, cupru, seleniu, zinc, fier, magneziu, mangan şi potasiu.
Afinele au mai mulţi antioxidanţi pe porţie decât oricare alt fruct, legumă, condiment şi iarbă aromatică. Prezenţa antioxidanţilor în alimente protejează celulele de efectele radicalilor liberi, radicali care pot deteriora celulele şi care sunt asociaţi cu afecţiuni precum boli de inimă şi de ficat, cancer şi slăbirea sistemului imunitar.
În plus afinele îmbunătăţesc memoria şi au proprietăţi anticancerigene.
Potrivit studiilor,consumul regulat de afine reduce cancerul la sân, la colon, la esofag şi la intestinul subţire.
Afinele sunt bune pentru inimă. “Femeile care au consumat cel puţin trei porţii de afine şi căpşuni pe săptămână au suferit mai puţine atacuri de cord. Afinele şi căpşunile conţin niveluri ridicate de substanţe care au beneficii cardiovasculare.”
Reduc riscul de diabet Antocianina, unul dintre antioxidanţii prezenţi în afine, reduce riscul de diabet de tip 2. Persoanele care au consumat două sau mai multe porţii de afine pe săptămână şi-au redus riscul de a avea diabet cu 23 %, conform unui studiu. De altfel, afinele sunt indicate în consumul diabeticilor deoarece au un indice glicemic redus.
Ajută la pierderea în greutate Prin componenta bogată în cathehine, afinele pot să ajute la pierderea în greutate. Mai mult, potrivit unui studiu efectuat în cadrul Universităţii Tufts din SUA afinele pot contribui la reducerea grăsimii abdominale.
Când alegeţi să cumpăraţi însă delicioasele fructe, alegeţi-le pe cele sălbatice crescute în natură. Multe din afinele de cultură conţin niveluri ridicate de reziduuri de pesticide care pot afecta ficatul şi alte funcţii ale corpului. De altfel, afinele sunt pe lista celor 15 culturi cu nivel înalt de infestare cu pesticide.