Cum descifrăm limbajului trupului. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să interpretezi ce semnale ascunse transmit ceilalţi

0
93

Eşti într-o conversaţie cu o persoană şi nu ştii ce crede cu adevărat despre ceea ce discutaţi? Ţi-ai dorit vreodată să poţi să ghiceşti gândurile unei persoane? Iată că acum poţi să afli aceste detalii observând limbajul trupului celui de lângă tine. Comunicarea nonverbală poate exprima şi ea la fel de multe.

body-language

Nu uita însă, să ţii cont întotdeauna de context. De exemplu, braţele încrucişate sunt un semn de ostilitate, dar pot foarte bine însemna şi că persoanei îi este frig, aşa că trebuie să ai în vedere întotdeauna imaginea de ansamblu.

Iată câteva indicii despre cum să interpretăm semnele transmise cu ajutorul corpului.

1. Ochii
Ochii pot să nu ofere întotdeauna o imagine foarte clară despre sufletul unei persoane, însă pot furniza indicii valoroase despre cum se simte aceasta.

Când vorbeşti cu o altă persoană, dacă aceasta se simte în largul ei se va uita la tine direct când îi vorbeşti.

Însă contactul vizual insistent poate indica o atitudine agresivă sau că persoana cu care vorbeşti te minte. Pe de altă parte, evitarea contactului vizual poate semnala nervozitate sau faptul că ascunde ceva.

Persoanele care clipesc prea rapid fie se simt stresate fie nu se simt în largul lor când comunică ceva.

Direcţia privirii – când o persoană se uită spre stânga, înseamnă că încearcă să-şi amintească ceva. Dacă se uită spre dreapta, accesează regiunea creativităţii şi imaginaţiei şi ar putea să însemne că încearcă să te păcălească. Coborârea privirii poate semnala supunere sau vinovăţie şi refuzul unei persoane de a te înfrunta dintr-un motiv sau altul.

2. Gura
Iată câteva lucruri de care e bine să ţii cont într-o conversaţie.
Dacă persoana cu care vorbeşti îşi muşcă buze acesta poate fi un semn că persoana se simte stresată, îngrijorată sau este cuprinsă de anxietate.

Acoperirea gurii – Ne acoperim gura pentru a ascunde o reacţie emoţională, cum ar fi un rânjet sau o expresie de uimire.

Zâmbetul sincer sau fals– Un zâmbet sincer implică toată faţa, până la nivelul ochilor, unde se formează de regulă riduri de expresie. Un zâmbet forţat foloseşte numai muşchii din jurul gurii şi nu implică restul muşchilor faciali. Dacă vrei să vezi cât de sincer e zâmbetul unei persoane, priveşte-i ochii pentru a vedea dacă şi aceştia zâmbesc.

3. Capul
Capul este zona în care se află creierul şi majoritatea simţurilor, de aceea mişcările capului pot spune multe despre ceea ce simt alte persoane.

Dacă capul este ţinut drept şi îndreptat înainte această pate însemna că persoană te ascultă cu atenţie şi are o atitudine pozitivă. Poate chiar să dea aprobator din cap şi să-ţi imite expresiile faciale pe parcursul conversaţiei.

Dacă dimpotrivă îşi apleacă capului într-o parte aceasta înseamnă de cele mai multe ori că persoana care te ascultă manifestă interes faţă de ceea ce spui. Este, de asemenea, şi o dovadă de încredere, pentru că îşi expune gâtul într-o poziţie vulnerabilă.

Aplecarea capului în jos – Această poziţie arată respingere sau dezacord. Poate fi şi un semn de înfrângere sau ruşine.

Scărpinatul gâtului – E un semn că persoana care te ascultă nu crede ce îi spui.

4. Braţele şi picioarele
Braţele şi picioarele încrucişate sunt privite ca un semn de atitudine defensivă sau închisă.
Mâinile încrucişate la spate arată încredere şi stăpânire de sine. Însă dacă una dintre mâini cuprinde braţul superior opus, e semn de anxietate sau furie.

Mâinile ţinute în faţa corpului, înlănţuite sunt un semn potenţial de frustrare şi reţinere a unei atitudini negative.

Bătăile rapide cu vârful degetelor sau mişcarea ritmică din picior poate semnala nerăbdarea, plictiseală sau iritare.

Mâinile în şold desemnează o persoană care se simte stăpână pe situaţie. Poate indica şi o atitudine agresivă în acelaşi timp.

5. Bustul şi postura
Postura este dată de poziţia mâinilor şi a picioarelor. De exemplu, o postură închisă cu braţele încrucişate pe piept poate indica o dorinţă de autoprotecţie sau de protecţie a bustului.
Postura dreaptă a corpului, în picioare poate să indice atenţie şi concentrare la ceea ce se întâmplă în jur sau la discuţia în desfăşurare. Este şi un semn de încredere şi stăpânire de sine, pentru că nu este o postură cu gesturi defensive.

Postura corpului aplecat înainte poate indica faptul că persoana nu îşi doreşte niciun fel de contact cu alţii. Poate fi plictisită, neprietenoasă sau chiar ostilă.

Când o persoană se sprijină de un perete sau de un obiect, poate însemna că se simte relaxată şi deschisă, pentru că alege o poziţie vulnerabilă.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here