Cinci trucuri simple care te vor ajuta să limitezi consumul de sare

Cinci trucuri simple care te vor ajuta să limitezi consumul de sare

author
2 minutes, 40 seconds Read

Sarea este indispensabilă în organism şi dă gust mâncărurilor, însă specialiştii avertizează că excesul ei nu aduce beneficii pentru organism. Excesul de sare poate să fie responsabil pentru hipertensiunea arterială, osteoporoză sau chiar îmbătrânirea prematură a pielii.

Cinci trucuri simple care te vor ajuta să limitezi consumul de sare

Însă majoritatea produselor pe care le consumăm mai ales cele din supermarketuri conțin deja peste doza recomandată zilnică de sare, aşa că ar fi bine să învăţăm să limităm consumul de sare.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să limitezi consumul de sare cât mai eficient.

1. Învăţă să găteşti acasă
. Pare mult mai simplu să comanzi mâncare de la catering sau să mănânci un prânz în oraş, însă aşa nu poţi să ai niciun control asupra consumului de sare.

Dacă nu ai timp să găteşti în fiecare zi, începe prin a-ţi pregăti cantităţi mai mari pe care să le împărţi în porţii mici şi să le iei la pachet. Când ieşi în oraş, cere porţii la jumătate sau încearcă să ceri la garnitură legume fierte fără sare.

2. Învaţă să măsori exact sărea din mâncare
. Stabileşte de la început că vei adăuga doar un vârf de linguriţă de sare în mâncare şi nu încălca această regulă. Dacă reţeta impune o anumită cantitate de sare redu cantitatea cu un sfert. Repetă trucul la fiecare 2 săptămâni şi vei vedea că te vei obişnui cu mâncare din ce în ce mai puţin sărată.

3. Citeşte etichete
le.
Atunci când cumperi ceva învaţă să citeşti eticheta pentru a vedea cantitatea de sare. Ne-am obişnuit să ne uităm după calorii, grăsimi sau E-uri, dar şi sarea e la fel de importantă. Data viitoare când mergi la magazin, citeşte eticheta şi caută produsul care are cea mai puţină sare.
 La unele produse poţi renunţa la varianta din magazin. Poţi să îţi faci un dressing sănătos pentru salată acasă, doar cu ulei, oţet şi puţin muştar sau poţi să înlocuieşti ketchup-ul cu o salsa de roşii şi ardei copţi făcută de tine.

4. Bazează-te pe fructe şi legume
. Dacă nu reuşeşti din prima să reduci cantitatea de sare nici măcar acasă, completează-ţi meniul cu legume şi fructe din plin. Potrivit studiilor, alimentele bogate în potasiu (un mineral pe care multe fructe şi legume îl au) reduc din efectele negative ale sodiului din sare. Dacă vrei să neutralizezi o parte din impactul sării asupra organismului, încearcă să incluzi frecvent în meniu: banane, portocale, roşii, caise uscate, cartofi, pepene galben şi fasole boabe.

5. Descoperă mirodenii şi condimente noi
. Sarea poate este cel mai utilizat şi cunoscut condiment, dar nu este singurul. Sunt multe alte gusturi şi arome care merită să fie descoperite. Încearcă ierburi aromatice, condimente uscate sau mirodenii exotice, cum ar fi de exemplu amestecurile curry din bucătăria indiană sau verdeţuri, fie congelate fie în stare naturală.

Similar Posts