Tipuri de orteze pentru zona cervicala pe care trebuie sa le cunoastem

Tipuri de orteze pentru zona cervicala pe care trebuie sa le cunoastem

author
4 minutes, 23 seconds Read

Durerea in regiunea cervicala este cea mai mare si mai inconfortabila dupa durerea de spate din regiunea lombara. Cand experimentam frecvent acest tip de durere, inseamna ca este timpul sa mergem la un medic specialist in ortopedie-traumatologie care ne va prescrie pasii de urmat pentru ameliorarea durerii. Pe langa tratamente medicamentoase, ni se pot sugera și anumite dispozitive de sprijin, precum orteze cervicale sau o orteza cervicotoracica. Daca te confrunti cu probleme in zona cervicala, trebuie sa stii ca exista diferite tipuri de orteze in intreaga lume. Vom face o scurta incursiune in aceste tipuri de orteze.

Guler cervical: este acea orteza al carei obiectiv este reducerea mobilitatii segmentul cervical si amelioreaza durerea in aceasta zona. Astfel de orteze sunt indicate in:

 1. Leziuni ale tesuturilor moi;
 2. Leziuni osoase minore (procese spinoase transversale);
 3. Procese reumatice in faza dureroasa (Cervicobrahialgia);
 4. Protectie postoperatorie (torticule tratate chirurgical).

La acest tip de orteza trebuie avut in vedere faptul ca previne hiperextensia, precum si flexia coloanei cervicale, cautand o pozitie neutra a capului. Gulerele cervicale pot fi:

 1. Guler cervical moale fara suport. Acesta este construit cu spuma de cauciuc poliuretan acoperit cu o husa avabila și prins cu velcro la spate. Este, de obicei, disponibil in 3 dimensiuni.
 2. Guler cervical semirigid fara suport. Este construit din 2 piese de polietilena suprapuse reglabile pe inaltime, prin velcro. De asemenea, sunt realizate in 3 dimensiuni.
 3. Guler Cervical semirigid cu suport pentru barbie. Este fabricat din doua piese de polietilena suprapuse, reglabil pe inaltime. Prin intermediul a 2 bare metalice, pozitia sa este fixata cu ajutorul suruburilor.
 4. Guler cervical semirigid pentru torticolis. Este disponibil cu aceleasi caracteristici ca si gulerul cervical semirigid fara suport, doar ca partile sale laterale sunt asimetrice. Acest tip de guler este construit conform masuratorilor.
 5. Guler cervical semirigid cu suport occipitomental. Se realizeaza cu plastazot, din amprenta gipsata. Este alcatuit din 2 bucati si fixarea sa se face cu banda velcro, disponibil in dimensiuni.

Un alt tip de orteza este cea al carei scop este de a suprima mobilitatea coloanei cervicale și care usureaza durerea. Aceste orteze sunt indicate in special in leziunile coloanei cervicale superioare (C1 si C2), si anume in:

 1. Trauma majora (Fracturi si luxatii).
 2. Protectie postoperatorie (hernie de disc operata).
 3. Metastaze osoase (Tumori).

Pentru fabricarea unei assemenea orteze este important sa avem ca referinta urmatoarele puncte:

 • Centrul barbiei;
 • Fosa suprasternala;
 • Conturul ambelor clavicule;
 • Apofiza spinoasa.

Exista mai multe tipuri de astfel de orteze:

 1. Din plastic (acril). Este realizata din doua piese termoformate in matrite, iar inchiderea se face cu bretele in 3 marimi.
 2. Combinatie din plastic și metal. Este un suport occipitomental (plastic sau metalic), cu 6 bare metalice și se prinde prin 6 curele.
 3. Din metal. Este similara cu cea anterioara, doar ca este inchiderea se face cu 4 curele. Este realizata din material metalic usor care poate fi turnat.

Orteza cervicotoracica este un alt tip de orteza. Este confectionata din metal si plastic, se prinde prin bretele intr-o modalitate foarte asemanatoare cu cea precedenta. Ca si alte variante pentru tratamentul regiunii cervicale, exista si alte tipuri de echipamente sau dispozitive.

Avem dispozitive de tractiune cervicala pentru:

 1. Osteoartrita;
 2. Cervicobrahialgie;
 3. Procese inflamatorii care determina contractura musculara;
 4. Ca o completare a altor tratamente.

Un guler cervical sau un aparat cervicotoracal este, asdar, este un dispozitiv medical folosit pentru a sustine gatul unei persoane. De asemenea, este aplicat de personalul de urgenta celor care au suferit leziuni traumatice ale capului sau gatului si poate fi utilizat pentru tratarea afectiunilor medicale cronice.

Cand oamenii au o leziune traumatica a capului sau gatului, pot avea o fractura in zona gatului. Acest lucru ii expune la un risc ridicat de leziuni ale maduvei spinarii, care ar putea fi agravate de miscarea persoanei si ar putea duce la paralizie sau deces. Un scenariu obisnuit pentru acest tip de trauma ar fi o persoana ranita in urma unui accident de circulatie. Pentru a preveni ranirea ulterioara, acestor indivizi li se poate pune o orteza pentru gat de catre profesionistii medicali pana cand se pot efectua radiografii pentru a determina daca exista o fractura a coloanei cervicale. Gulerul cervical stabilizeaza numai cele sapte vertebre superioare, de la C1 la C7.

Utilizarea de rutina a gulerului cervical nu este recomandata. Gulerele cervicale sunt, de asemenea, folosite in scopuri terapeutice pentru a ajuta la realinierea maduvei spinarii si pentru a calma durerea, desi de obicei nu sunt purtate pentru perioade lungi de timp. O alta utilizare a gulerului cervical este pentru entorse, incordari sau lovituri. Daca durerea este persistenta, poate fi necesar ca gulerul sa ramana atasat pentru a ajuta procesul de vindecare. O persoana poate avea nevoie, de asemenea, de un guler cervical sau un dispozitiv de fixare pentru a sprijini gatul in timpul recuperarii dupa interventie chirurgicala, cum ar fi fuziunea cervicala a coloanei vertebrale. 80% dintre cervicalgiile (torticolis, lovituri sau alte afectiuni  din zona cervicala) se amelioreaza de obicei in mai putin de trei saptamani. In aceasta perioada de timp, tratamentul are ca scop eliminarea durerii si reducerea rigiditatii la nivelul gatului. Acestea sunt doua beneficii ale gulerului cervical, care impreuna cu reabilitarea si medicatia, vor face sa dispara disconfortul. Odata ce se intampla ca aceste neplaceri sa dispara, trebuie introduse exercitii fizice, directionate catre intarirea zonei, pentru a preveni reaparitia acestor afectiuni. Pe tehno-farm.ro vei gasi orteze pentru toate tipurile de afectiuni ale coloanei.

Similar Posts