După o noapte în care nu ai dormit, chiar și un creier sănătos are mai mari şanse să se îmbolnăvească, potrivit unui nou studiu din Olanda.
“Credem că somnul sănătos normal ajută la reducerea cantității de amiloid din creier iar în cazul în care somnul este perturbat această scădere este împiedicată”, a declarat autorul principal al studiului Dr. Jurgen Claassen, de la Radboud University Medical Center din Nijmegen.
„La persoanele care nu reușesc în mod repetat să obţină un somn de bun, concentrația de beta-amiloid poate crește și astfel poate fi dezvoltată bola Alzheimer”, a mai spus el.
Alzheimer este cea mai comună formă de demență şi a şasea cauză de deces în lume. Boala Alzheimer este parțial definită de acumulări în creier a proteinei beta-amiloid. Cauza bolii Alzheimer nu este cunoscută în totalitate, dar plăcile de amiloid-beta au fost mult timp considerate a juca un rol important.
Claassen şi colegii săi au constatat că, în urma studiilor pe şoareci cantitatea de beta-amiloid a scăzut după un somn bun. Acest fapt sugerează că somnul joacă un rol important în curățarea proteinei peste noapte.
Pentru a vedea dacă, același lucru este valabil şi la oameni, cercetătorii au recrutat 26 de bărbați de vârstă medie, cu obiceiuri normale de somn pentru a măsura proteinele înainte și după somn.
Bărbații au fost aduşi în clinică, unde în coloana vertebrală s-a montat un cateter pentru a lua probe de lichid înainte de a merge la culcare și apoi, după ce aceştia s-au trezit. Aleatoriu jumătate dintre bărbaţi au fost repartizaţi pentru a obține un somn bun, în timp ce, cealaltă jumătate au fost ţinut treji.
Cercetătorii au descoperit că bărbaţii care au avut un somn de noapte bun au avut un nivel cu aproximativ 6 la sută mai mic al proteinei dimineața. În schimb cei care au stat treji toată noaptea nu au avut nici o schimbare.
“Bazat pe acest lucru şi alte studii, ar fi bine să ca oamenii se fie atenţi la comportamentul lor de somn, dar să nu se sperie în cazul în care doar într-o noapte nu au avut parte de un somn bun”, a precizat Claassen.
Claassen recunoaște că rezultatele echipei sale nu dovedesc că un somn amplu va preveni boala Alzheimer, sau că un beta-amiloid crescut determină această boală. Însă somnul poate fi unul dintre numeroșii factori de risc pentru boala.