Dudele sau ”murele de copac” sunt excelente pentru sănătatea noastră. Originare din China, dudele sunt fructele unor specii de arbori din familia Moraceae cu un gust dulce care se cultivă în special în regiunile cu climat temperat.
Fructele de dud se coc la începutul verii şi au dimensiunea unor mure. Acestea nu se găsesc în piaţă, le poţi culege doar din mediul lor natural dacă ai norocul să ai astfel de arbori în împrejurimi. De asemenea poţi găsi aceste fructe, uscate în magazinele BIO.
Dudele conţin doar 43 calorii la 100 de grame şi conţin un număr mare de antioxidanţi, motiv pentru care acestea sunt foarte bune în lupta cu cancerul, afecţiunile neurologice, diabetul şi infecţiile bacteriene.
Seminţele din acest fruct conțin resveratrol, un alt antioxidant puternic care protejează împotriva riscului de accident vascular cerebral, prin modificarea mecanismelor moleculare din vasele de sânge.
În plus, aceste fructe de pădure sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este, de asemenea, un antioxidant natural puternic. Consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să lupte împotriva agenţilor infecţioşi.
Mai mult, fructele conțin și cantități mici de vitamina A şi vitamina E. Dudele sunt o sursă excelentă de fier, care este o caracteristică rară printre fructe de pădure, ele conținând 1,85 mg la 100 g de fructe.
Este de asemenea, o sursă bună de minerale precum potasiu, mangan şi magneziu. Potasiul este o componentă importantă a celulelor şi fluidelor, care ajută în controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.
Beneficiile dudelor: -Benefice pentru sânge -Creşte sistemul imunitar -Este un energizant natural -Ajută în îmbunatăţirea văzului, auzului şi protejează creierul -Ajută la creşterea părului -Combate constipaţia
-Excelent în cazul dietelor
Selecție și depozitare
Dudele negre sunt mai aromate şi mai gustoase faţă de cele albe. Sezonul lor de vârf este mai-august.
În magazinele locale, uită-te după fructele de pădure cărnoase aromate şi grele. Evită fructe zdrobite, hemoragice și scufundate. Dudele se strică destul de repede, păstrează-le în pungă în frigider.
Poţi face sirop de dude dintr-o cană plină cu dude, două ceşti de zahăr şi un litru de apă.
Amestecul se fierbe în clocot iar dupa ce s-a răcit, se poate păstra în borcane cu capac mai mult timp.
Poţi face şi ceai din frunzele dudului, ceai recomandat în tratarea diabetului, a gastritei şi a ulcerului gastric.