O scrisoare redactată de jurnalista Voicu Mirela și adresată Preafericitului Daniel, liderul BOR, în care îi reproşează faptul că nu s-a implicat în ajutorarea familiilor victimelor incendiului de vineri seară de la clubul Colectiv a devenit virală pe internet.
“Draga domnule Cearceaf Alb, mi -ar fi placut sa te vad cu vesmantu şi curat, in fruntea cohortelor de popi carora le ai luat si clanta de la usa, in ghenunchi, rugandu te pentru sufletele celor plecati si pentru sanatatea celor ramasi. Mi ar fi placut sa te dai dracului jos din Mercedesul cu scaune incalzite si sa mangai pe crestet mamele care si cauta copiii. Mi ar placut sa tragi clopotele bisericilor ca n noaptea Invierii sa stie lumea ca e prapad. Mi ar fi placut sa ti trimiti slugile in spitale, sa le duci o sticla cu ceai celor care au salvat neconditionat vietile oamenilor.
Multe mi ar fi placut. Ma gandesc ca nu era prea mare pacatul sa trimiti niste slugi d alea care ti cara carja, aia care ti sterg inelul de praf sau fo 2-3 tarcovnici care spioneaza babele in biserica sa le spuna oamenilor ca le pui la dispozitie orice. N-am vazut sa trimiti vreun inalt d ala cu chipiu sa dea o mana de ajutor cuiva. Sa le spui ca le ingropi mortii fara bani. Sa le dai o farfurie de mancare orfanilor, sa scoti din seiful tau aurit ceva, orice, chiar si o icoana sa le alini durerea.
Lingaii aia de langa tine nu ti au zis ca tinerii aia care sunt raniti platesc impozite din care tu ti faci mall? Costel ala, mana dreapta a lu’ Skaraotzki, nu ti-a zis ca managerii mai dau si de la ei cateodata? Nu, tata, d aia tu esti singurul prefericit intr o tara in doliu.”
Răspunsul Bisericii nu a întârziat să apară. Astfel într-un drept la replică, Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat pentru postul de televiziune B1TV următoarele:
”În primul rând acuzațiile vin din partea unor persoane care au rupt legătura cu Biserica. În astfel de situații, când semeni de-ai noștri pleacă la Domnul, slujbele se fac la biserică, în timpul Sfintei Liturghii. S-au și făcut rugăciuni specifice. Apoi se fac la casele celor în necaz și la troițele celor decedați.
Preotul nu putea veni neinvitat. Cei care doreau, puteau să meargă la biserică și să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ține o mică slujbă. Preoți au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos și de situație emoționantă.
Nu putem sfinți ceva ce nu există. Nu se face slujbă într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserică la Sfânta Liturghie.”, a susținut Stoica.
Întrebat cum se face atunci că preoții ajung să sfințească mașini, reprezentantul BOR a susținut că acesta este un lucru normal pentru că se face la cererea proprietarului: ”Mașina se sfințește la solicitarea posesorului și lângă locașul de cult. Nu se autopropune preotul”.