Să ascultăm muzică ca să ne păstrăm sănătatea!

Să ascultăm muzică ca să ne păstrăm sănătatea!

author
1 minute, 52 seconds Read

S-a demonstrat cu mult timp în urmă că muzica are efect benefic asupra psihicului, schimbă frecvenţa undelor creierului şi ajută la dezvoltarea armonioasă a plantelor. Să vedem care sunt efectele muzicii asupra sănătăţii umane şi modul în care creierul răspunde la stimularea prin muzică.Să ascultăm muzică ca să ne păstrăm sănătatea!

Sursă: Kashirin Nickolai

Muzica îţi poate schimba starea de spirit

Terapia prin muzică este deosebit de utilă, de exemplu în percepţia timpului. În loc să ne facem griji că nu ne ajunge timpul pentru îndeplinirea sarcinilor, muzica are efect benefic asupra emisferei cerebrale care este responsabilă pentru percepţia timpului. De aceea când ascultăm muzică, nu avem senzaţia că am pierdut cinci ore, ci ne aducem aminte de întâmplări plăcute, care sunt legate de diferite activităţi distractive.

Dacă dorim să alungăm stresul, sau dorim să ajungem într-o stare de relaxare, de asemenea, muzica este soluţia, dar nu este neaparat necesar să ascultăm muzică, este de ajuns să ne-o imaginăm. Cercetările recente arată că este suficient să ne reamintim piesa noastră preferată, închizând ochii, putem să ne imaginăm că suntem la un concert, sau putem să compunem noi diferite melodii; astfel creierul va reacţiona în acelaşi mod, ca şi în cazul în care am asculta muzică. Cele două emisfere ale creierului sunt mai eficiente, mai active dacă sunt stimulate prin muzică.

Sinestezia şi muzica: sinestezia este capacitatea de a “vizualiza” timpul, condiţie prin care experimentăm ceva cu un simţ, însă este activat cu un alt simţ, de exemplu la litere sau la numere, automat fără să vrem, asociem culori. Acest lucru se întâmplă şi cu muzica. În terapia cu muzică, cu aşa numita inducţie prin muzică se scot la iveală emoţii, uneori uitate sau ascunse cu mult timp în urmă.

În terapia prin muzică sunetele şi ritmul devin instrumente cu ajutorul cărora se dezvoltă creativitatea, se intră în contact cu sinele şi se tratează diverse probleme de sănătate (anxietate, durere cronică, hipertensiune, dificultăţi de învăţare, etc.). Ca instrument de dezvolatre personală, muzica contribuie la creşterea capacităţii cognitive (atenţie, memorie), psihomotorii (agilitate, coordonare, mobilitate) şi socio-afective.

Similar Posts