Ce să mănânci când ești bolnav

Ce să mănânci când ești bolnav

author
4 minutes, 3 seconds Read

Chiar dacă ai trecut de depresiile iernii și de gripele aferente, aproape că este inevitabil ca în această perioadă să nu te confrunți măcar cu un guturai… și chiar dacă sunteți blocați în casă și vă încălzește febra din plin, în ciuda temperaturilor scăzute din acest sezon, acesta nu este tocmai modul ideal de încălzire.

Ce să mănânci când ești bolnav

Ca să evităm totuși neplăcerile lunilor răcoroase am putea să încercăm să ne întărim sistemul imunitar prin ceea ce mâncăm și prin băuturile pe care le ingerăm.

Atunci când suntem bolnavi consumăm mai multe calorii decât în mod normal. Organismul are nevoie de mai multă putere pentru a lupta împotriva infecțiilor. Este important ca să respectăm orarul meselor, pentru a se păstra puterea de luptă a organismului cu boala. Un organism puternic se și îmbolnăvește mai greu și limitează efectele bolii în timp.

În timp ce o răceală zdravănă ne taie apetitul, este important să ținem cont de faptul că avem nevoie de nutrienți pentru a putea câștiga lupta cu boala, fiind foarte important în același timp să ne hidratăm corpul corespunzător.

Ca să ne menținem pe linia de plutire în ciuda lipsei poftei de mâncare este indicat să mâncăm puțin și mai des. Așa vom evita și durerile abdominale și simptomele care ar putea apărea prin suprasolicitarea sistemului digestiv.

Plan de acțiune : Hidratați-vă din plin și consumați alimente bogate în vitamine și substanțe care stimulează imunitatea.

Iată câteva exemple:

Supa de pui. Este mâncarea legendară de tratat gripa. De fapt puiul conține un aminoacid important -cisteină- care fluidifică secrețiile bronsice, și menține de asemenea hidratarea căilor respiratorii și a mucoasei nazale, scade de asemenea inflamația și implicit durerea din gât. Și celelalte ingrediente ale supei nu fac altceva, decât să stimuleze sistemul imunitar pentru a lupta cu răceala.

Ceaiuri fierbinți. Lichidele calde încălzesc laringele, scad congestia. Consumați ceai verde proaspăt preparat, ceaiul verde fiind plin de antioxidanți și astfel un bun stimulator imunitar. Apa fierbinte cu lămâie te menține hidratat, și scade congestia de la nivelul mucoaselor.

Citricele. Este legendară vitamina C care te scapă de răceală. Între timp acest lucru s-a dovedit și științific. Dar citricele pe lângă bogăția în vitamina C mai conțin la nivelul pielițelor, flavonoide, care sunt importante în întărirea imunității.

Cuburi de gheață din suc de fructe. Gheața decongestionează, iar fructele conțin vitamina C. Dacă le topiți în gură acestea scad congestia din gât și reduc durerea fiind o modalitate în plus de hidratare.

Alimentele picante. Te fac să plângi și să cauți batiste multe pentru nas, dar în fond sunt decongestionante. Piperul și hreanul sunt alimentele ideale. Totuși dacă vă este afectat și stomacul în perioada gripei, alimentele fără condimente sunt cele recomandate, pentru a nu suprasolicita tubul digestiv. Și atunci vă recomandăm biscuiții digestivi și pâinea prăjită; biscuiții digestivi ușor sărați sau nesărați, nu suprasolicită stomacul și stabilizează digestia.

Bananele. Sunt bogate în potasiu, care este de multe ori pierdut în perioadele febrile, prin transpirație, și în perioadele cu vărsături și diaree. Sunt ușoare pentru stomac, și refac depozitele de potasiu ale organismului.

Ghimbirul. Este un aliment care previne și reduce greața și alte simptome digestive (precum balonările, constipația și vărsăturile). Ceaiul de ghimbir ajută atât la hidratare cât și la reducerea siptomelor gripale.

Ce să evitați când sunteți răcit :

Alimentele hipercondimentate și acide. Chiar dacă condimentele picante scad congestia mucoaselor, ele sunt o povară pentru stomac, provocând dureri, greață și chiar vărsături.

Orice aliment cu mult zahăr și grăsimi. Zahărul scade puterea de apărare a sistemului imunitar, iar grăsimile îngreunează digestia.

Ați putea să folosiți lactate. Acesta este un lucru controversat. În timp ce unii susțin că fluidifică secrețiile, ceilalți spun că ar stimula prea tare producția de mucus ceea ce ar agrava simptomele. Nu este de fapt un lucru dovedit 100%, dar orice aliment care te face să nu te simți bine trebuie evitat în această perioadă de gripă.

Data viitoare când te doboară gripa ai grijă ce mănânci și ce bei pentru a scăpa cât mai repede de ea.

Sper că articolul de mai sus te va ajuta să te ghidezi în așa fel încât să nu te doboare gripa.

Similar Posts