Peisaje de legendă în Grădina Zmeilor

Peisaje de legendă în Grădina Zmeilor

author
1 minute, 17 seconds Read

Grădina Zmeilor monument al naturii este o arie protejată de interes național, situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan.

Ea se află în partea central-estică a județului Sălaj, la 10 km. distanță față de orașul Jibou, în bazinul Almașului, în teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului și se întinde pe o suprafață de 2 hectare.

Acest loc este mai puțin cunoscut turistilor decât Babele ca de exemplu, insa ceea ce il face deosebit este multitudinea stâncilor care se gasesc aici, care odată cu trecerea timpului și erodarea naturală au luat diferite forme, unele aducând spre cele umane, iar altele aduc spre forme de animale. Astfel intâlnim aici stanci cunoscute sub numele de Zmeul și Zmeoaica, Moșu’, Dorobanțul, Eva, etc.

Insă poate ca una dintre cele mai cunoscute care acum nu mai există insă, a fost Fata Cătanii (distrusă in urma inundațiilor). Legenda spune că acestă stâncă era de fapt o fată frumoasă care a fost blestemată, de către mama ei (pe care o chema Catana), pentru că s-a indrăgostit de un soldat, să se transforme intr-o stană de piatră. Ea arăta exact ca o fecioară cu un coș pe umăr.

Accesul la Grădina Zmeilor este usor, fiind accesibil tuturor, insă este recomandat ca vizitarea să fie evitată in lunile de iarnă, vara fiind anotimpul preferat si datorită privelistei care ti se deschide in fata ochilor.

SURSE: Cluj.Travel, Wikipedia

Similar Posts