Zece lucruri pe care trebuie le cunoașteți înainte de a vizita Transilvania

Zece lucruri pe care trebuie le cunoașteți înainte de a vizita Transilvania

author
7 minutes, 13 seconds Read

Transilvania este cunoscută ca fiind acel loc misterios al vampirilor și lupilor însetati de sânge. Unii ar putea crede că este doar ficțiune, dar regiunea situată în centrul României este un loc real și special. Se numește Tara din Spatele Pădurii, fiind mărginită la est de Munții Carpați, și este un loc ce pare încă nedescoperit. Așa că ați putea împacheta usturoiul înainte de a pleca la drum pentru a descoperi adevărata poveste a uneia dintre cele mai captivante regiuni din estul Europei.5771410

Poză: Wikimedia.org

Dracula este într-un anume fel un personaj real

Romanul lui Bram Stoker este inspirat de Domnitorul Vlad Dracula și de superstiții locale, vechi de secole. Cunoscut sub porecla de Vlad Țepeș, nobilul din secolul XV a tras în țeapă aproximativ 80.000 de inamici. În ciuda metodelor sale groaznice el este considerat un erou al Transilvaniei așa că localnicii nu sunt tocmai încântați de reputația adusă de latura comercială a acestui personaj. După ani de opoziție din partea localnicilor, totuși ministerul turismului a anunțat un proiect de dezvoltare a turismului pe baza personajului vampir, cu ajutorul fondurilor europene.

Parcă ai merge în trecut

Peisajul transilvănean este minunat, cu, păduri bogate, pășuni luxuriante și pajiști line de flori sălbatice. Este descris ca “ultimul peisaj cu adevărat medieval din Europa”. Doar că a călătorii pe drumurile din Transilvania este ca și cum te-ai întoarce o sută de ani înapoi, cu șosele pline de gropi cu trafic îngreunat de căruțe trase de cai și de turme de oi ce traversează în liniște șoseaua, cu țăranii ce se întorc pe marginea drumului de la fân, seara. Și deși pare un peisaj romantic, de fapt ceea ce se întâmplă pe șosea semnifică o infrastructură prost pusă la punct cu drumuri neamenajate, cu autobuze și trenuri ce nu respectă programul așa că va trebui să vă înarmați cu răbdare. Trenurile sunt lente, mai bine vă deplasați cu autobuzul între orașe, dar și mai bine pentru a putea explora și zonele rurale o mașină vă este de un real folos. Nu vă speriați totuși de condițiile de trafic, pentru că în afară de gropi și de câte un câine rătăcit pe marginea drumului restul provocărilor nu sunt chiar cele mai mari.

Dacă sunteți străin un dicționar de exprimare în limba maghiară v-ar fi de folos

Limba maghiară este una din limbile vorbite în estul Transilvaniei. Puteți auzi vorbindu-se în maghiară în orașe precum Miercurea-Ciuc, Târgu Mureș și Cluj-Napoca și în județele Covasna și Harghita. Aceasta pentru că regiunea a fost sub imperiul Austro-Ungar și de la sfârșitul celui de al doilea război mondial și până acum 10% din populația Transilvaniei este reprezentată de maghiari, o bună parte dintre ei fiind secui, considerați descendenți direct ai hunilor lui Attila.

Sașii și-au pus amprenta asupra regiunii

Comercianții germani au sosit în secolul al XII-lea pentru a ajuta la apărarea împotriva tătarilor și a turcilor. În următoarele câteva secole, au construit șapte orașe, sute de biserici fortificate, cunoscute sub numele de Siebenbürgen. Acestea sunt cetatea Hued-Pastel din Sighișoara și bisericile din Biertan și Viscri, toate fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. În timp ce arhitectura medieval saxonă a supraviețuit, populația s-a diminuat. După prăbusirea comunismului, la sfârsitul anului 1989, în jur de 90%, au plecat Germania.

6536847

Este un loc grozav de surprins urșii

Munții Carpați adăpostesc lupi, râsi și cea mai mare populație de urși bruni din Europa. Aproximativ 5000 de urși se găsesc în pădurile de stejar și de fag. În mod ciudat populația de urși s-a înmulțit în perioada comunistă când singurul căruia îi era permis să îi vâneze era fostul dictator Nicolae Ceaușescu. Ursii îi puteți vedea în sălbăticie, inclusiv în Valea Strâmbei din Zărnești . Cel mai bun mod de a vizita populația de urși din Valea Strâmbă este printr-o companie de turism ca de exemplu Transilvanian Wolf.

Prințul Charles este un mare fan al Tansilvaniei

Moștenitorul tronului britanic a venit pentru prima data în Transilvania în 1998 și de atunci în mod regulat vizitează această regiune. Prințul este implicat în conservarea satelor, el chiar a cumpărat și a restaurat o mână de case tărănesti pe care vizitatorii le pot închiria. Pensiunile, în satele izolate din Viscri și Zalánpatak, sunt decorate cu mobilier din lemn și covoare lucrate manual.

Aici găsiți unul dintre cele mai uimitoare drumuri din lume

În timp ce majoritatea drumurilor din Transilvania sunt avariate sau nepavate, șoseaua Transfăgărăsan este una dintre cele mai uimitoare șosele din lume. Construită ca un traseu militar în 1970 la comanda lui Ceaușescu,șoseaua se întinde și peste munții Făgăraș. Drumul cu multe curbe în zig zag, trece printr-o vale stearpă ajunge la Lacul Bâlea și trece prin stâncă pentru a se continua în jos prin pădurile din provincia Valahiei. Din cauza cantităților mari de zăpadă drumul este închis mai multe luni pe an putând fi vizitat de obicei, de la sfârsitul lunii iunie până la începutul lunii octombrie. Șoseaua a fost desemnată cel mai bun drum din lume de către prezentatorul Jeremy Clarkson de la Top Gear.

Palinca este digestivul local

Aperitivul tradițional la fiecare masă copioasă este palinca, un fel de coniac de foc, tradițional făcută din prune. Este o băutură cu 45% alcool (chiar mai mult dacă este palincă făcută în casă) dublu distilată. Se servește la temperatura camerei dintr-o singură înghițitură urmată de tradiționalul “noroc” sau ” Egészségére!” (în limba maghiară). Băutura nu este consumată doar înainte de cină, ea este oferită oaspeților de bun venit, alături de pâine proaspătă. Pe marginea drumului puteți observa tarabe cu mâncăruri și băuturi tradiționale spirtoase făcute din mai multe sortimente de fructe, nu doar din prune, sau puteți degusta diversele sortimente și la distileria Teo din Sighișoara.

O baie de relaxare în izvoare termale

Transilvania are un număr de stațiuni, renumite pentru apele sale terapeutice. Găsim nămol plin de minerale și ape termale, sărate la Lacul Ursu din Sovata. Se spune că acestea ar vindeca infertilitatea. Mai sunt apele tămăduitoare de lângă Ocna Sibiului, județul Sibiu- o « Mare Moartă » ape cu un grad crescut de salinitate, utile în tratamentul artritei. Dacă ești curajos atunci te poți avânta până la Covasna la tratamentul cu mofete, sauna cu gaze sulfuroase – sunt de fapt gaze vulcanice ce conțin dioxid de carbon și sulf. Stațiunea este indicată celor cu afecțiuni cardiovasculare. Intrarea în aceste « saune » se face strict sub supraveghere medicală, și doar până la nivelul genunchilor de unde se absoarbe prin piele atât dioxidul de carbon cât și sulful. Inhalarea gazului este fatală. Expunerea nu se face mai mult de 20 de minute.

Castelul Bran este doar unul din multele castele uimitoare din Transilvania

Așezat pe vârful unei stânci, plin de turnuri și turnulețe, Castelul Bran arată exact ca cel de pe paginile vestitului român cu vampiri. Castelul construit în secolul al XIV-lea, este situat în apropierea orașului Brașov , atrage o mulțime de turiști, deși săpăturile arheologice, arată că rămășițele reale ale lui Vlad Țepeș se află la Castelul Poienari din Munții Fagarasi, în Țara Românească. Aici castelul este o ruină fiind dificil de vizitat, astfel că punctul de atracție rămâne Castelul Bran. Dacă nu vrei să te amesteci în mulțimea dornică de senzațional și comercial atunci treci spre Munții Bucegi, unde la 50 de km în Sinaia vei găsi Castelul Peleș, castel ce rivalizează cu vestitele castele Bavareze. Peleșul a fost construit de regele Carol I în 1875 ca reședință de vară. Din punct de vedere al situației geografice se află în Țara Românească, dar cel mai ușor ajungi acolo fie cu autobuzul fie cu trenul din Brașov.

Sursa: lonelyplanet.com

Similar Posts