Obiectiv istoric și turistic – singura moară pe apă funcțională din România, are peste 130 de ani

Obiectiv istoric și turistic – singura moară pe apă funcțională din România, are peste 130 de ani

author
1 minute, 47 seconds Read

Câți dintre voi aveți bunici sau străbunici la țară? Și câți dintre voi ați văzut vreodată adevăratele îndeletniciri cu care se ocupă aceștia? Crescutul animalelor, munca în ogradă, morăritul și multe altele, sunt pentru cei care locuiesc la oraș adevărate necunoscute.

4706363

În județul Sibiu, mai precis în satul Galeș se găsește cea mai veche moară funcțională pe apă din România. Moara este o mașină folosită la măcinarea cerealelor, pentru a se obține făina.

Cu toate că pe o grindă a morii stă scrijelit anul 1884, pe pare că piatra de temelie a fost pusă înaintea acestui an, în 1884 ea fiind doar renovată.

„În 1884 a fost renovată, existând pe acel amplasament, fiind mult mai veche decât acea dată. Apa, adusă printr-un canal lung de 500 de metri din râul Negru, pune în mişcare o roată cu palete care, la rândul ei, acţionează cele două pietre ale morii, una pentru mălai, alta pentru uruială. Între 1965-1985, în perioada comunistă, a fost închisă. Din 1990, după reparaţii, a fost repusă în funcţiune“, spune Carmina Maior, muzeograf şi un pasionat cercetător al istoriei Galeşului.

Moara aparține familiei Manig, din Galeș, este funcțională așa cum nea Dumitru povestește, la ei venind sătenii pentru a-și măcina diferitele cereale. Prețul pe care îl percepe nea Dumitru nu este în bani, ci procent din ceea macină. Cu toate acestea așa cum chiar el declară, în ultima vreme tot mai puțină lume îi calcă pragul.

„Măcinăm doar furaje pentru animale şi porumb de mămăligă şi nu le luăm bani oamenilor, oprim 10 la sută din cantitatea pe care ne-o aduc“, povesteşte Dumitru Mănig.

În ultima vreme tot mai mulți turiști vin în ograda lui nea Dumitru pentru a vedea moara, și pentru ai afla povestea, aceștia fiind încântați de ceea ce văd, și mai ales de căldura și bucuria cu care proprietarul morii își spune povestea.

Similar Posts