Lacul de smarald din Tulcea, o minune a naturii

Lacul de smarald din Tulcea, o minune a naturii

author
2 minutes, 0 seconds Read

Lacul Iacobdeal din județul Tulcea are o minunată culoare verzuie, motiv pentru care a ajuns să fie supranumit „lacul de smarald”.Lacul de smarald din Tulcea, o minune a naturii

Foto: Alexandra Rosu

Zona este superbă, un lac de smarald înconjurat de peisajul aspru și selenar al Munților Măcin, un loc care însă din păcate nu este prea cunoscut de către turişti.

Lacul a luat naștere în cariera de granit din dealul Iacobdeal, aflat în satul Turcoaia din județul Tulcea. Satul este situat în partea de nord-vest a județului Tulcea, pe malul drept al Dunării, pe locul unde acum 2.000 de ani se afla castrul roman de la Troesmis.

Lacul Iacobdeal este numit de localnici „La Fântână” şi s-a format într-o mică depresiune rezultată în urma exploatării de granit, atunci când excavația a ajuns la nivelul unui strat acvifer din pânza freatică ce avea un debit bogat.

Întrucât apa s-a infiltrat cu repeziciune, utilajele folosite la excavație au rămas pe fundul lacului, acesta având o adâncime maximă de aproximativ 50-55 de metri și o suprafață de un hectar.

Culoarea de smarald a lacului și limpezimea apei, forma de căldare, creează o imagine inedită, semănând cu un lac glaciar, lucru ce face ca acest loc să fie unic. Este înconjurat de pereți smălțuiți de granit, maluri abrupte și se spune că în adâncimile sale ar trăi pești mari.

Lacul este izolat de orice rețea hidrografică, fiind alimentat în principal de izvoarele subterane, de ploi și de apa rezultată din topirea zăpezii.

De altfel, lacul nu este ușor de găsit pentru că nu există indicatoare. Locuitorii sunt cei care te îndrumă spre acest colț de rai unde scăldatul pe timp de vară este sportul principal.

Lacul a fost cumpărat de către scafandrul profesionist Marcel Taranu cu ani în urmă. Cu toate acestea, lacul poate fi vizitat de oricine trece prin zonă; deoarece, proprietarul nu percepe nici o taxă celor ce se aventurează să facă baie în apa de smarald, sau celor care vor să simtă senzaţiile tari și folosesc trambulina pentru a sări zece metri în gol înainte de a ajunge la apă.
Accesul la lac se face și printr-o grotă dând locului o tentă de aventură, de magie a naturii.

Similar Posts