La această facultate din România se bat 76 de candidaţi pentru un loc! Iată care este motivul

La această facultate din România se bat 76 de candidaţi pentru un loc! Iată care este motivul

author
2 minutes, 30 seconds Read

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, continuă să fie în topul celor mai căutate facultăţi din România. Un număr de 76 de candidaţi se bat pentru un loc, la specializarea Limbi Moderne Aplicate.
La această facultate din România se bat 76 de candidaţi pentru un loc! Iată care este motivul
Eduard Paştalac, preşedinte al Asociaţiei Studenţilor la Limbi Străine (ASLS), cel care se ocupă în fiecare an de organizarea admiterii la Limbi şi Literaturi Străine, alături de conducerea facultăţii afirma că anul acesta au fost 1700 înscrişi în total.

Motivul pentru care acestă facultate este atât de căutată este acela ca salariile vorbitorilor de limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4000 de lei net, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei net.

Recent, Smartree, o companie de resurse umane, a plasat această specializare printre cele mai căutate pe piaţa muncii, alături de Politehnică sau Cibernetică.

“Absolvenţii acesteia îşi pot găsi un loc de muncă bine plătit, având de ales între trei opţiuni. Prima este să lucreze ca specialişti în domenii precum customer care, contabilitate, IT, outsourcing, HR sau turism. A doua este să devină profesori de limbi străine. Iar cea de-a treia este să urmeze o carieră în traduceri şi interpretariat, fie ca angajaţi full-time într-o companie medie sau într-o multinaţională, fie ca freelanceri colaboratori pentru firme de traduceri din România sau străinătate”, spune Irina Rahmanov, traducător şi fondator Academia de Traduceri.ro.

Potrivit ASLS, la admitere cele mai căutate limbi la specializarea Limbă şi Literatură au fost italiană, portugheză, rusă, japoneză, arabă, neogreacă, concurenţa variind între 25 şi 6 pe loc în funcţie de limbă. Absolvenţii care vor avea cele mai mari salarii, chiar şi de la prima angajare, vor fi cei care cunosc limbi mai puţin cunoscute, precum daneză, finlandeză, olandeză, norvegiană, suedeză, chineză, arabă, japoneză, rusă sau hindi.

Deşi cei mai solicitaţi traducători şi interpreţi sunt pe limbile europene, cele mai bine plătite limbi sunt cele scandinave, asiatice şi arabe.

“Limbile care au cele mai mari solicitări şi pentru care nu sunt suficienţi traducători în acest moment pe piaţă sunt germana, olandeză, daneza”, a adăugat reprezentanta Academiei de Traduceri.

Un plus îl au din start absolvenţii care cunosc două limbi străine asta deoarece acest lucru le poate asigura acestora un salariu peste media din domeniu, întrucât cele mai bine plătite traduceri sunt cele dintr-o limbă străină în alta.

“Ca traducător poţi fi angajat full time într-o companie, birou de traduceri sau casă de avocatură. Poţi opta însă şi să fii liber profesionist, profesând ca interpret sau traducător”, a mai spus Irina Rahmanov.

Majoritatea candidaţilor înscrişi la admiterea din 2016 la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine sunt femei.

Similar Posts