Kombucha, o “perfuzie” cu proprietati probiotice

Kombucha, o “perfuzie” cu proprietati probiotice

author
2 minutes, 28 seconds Read

Kombucha,o bautura fermentata cu proprietati probiotice care, cu bulele sale mici, este o alternativa 100% naturala la bauturile racoritoare traditionale. Daca continuati sa cititi, veti putea afla cum sa va pregatiti kombucha in casa intr-un mod foarte simplu.

Ce este kombucha

Kombucha se face cu amestecul unui ceai – de preferinta ceai verde sau negru – si o cultura simbiotica de drojdii si bacterii benefice sau ciuperca kombucha, care are forma rotunda gelatinoasa si este capabila sa transforme polifenolii ceaiului in alti compusi organici care impiedica dezvoltarea altor microorganisme. Particularitatea acestei combinatii, care ocupa frigiderele Instagrammerilor si dependentilor de tendintele de wellness, este ca trebuie sa o lasati sa fermenteze intre sapte si 14 zile, o perioada dupa care devine o bautura racoritoare cu bule  si ceva acid. Diferite arome poate avea , de asemenea obtinute in cazul in care fructele naturale sunt adaugate dupa procesul de fermentare.Kombucha, o “perfuzie” cu proprietati probiotice

Ciuperca kombucha – desi este cunoscuta popular ca nu este cu adevarat o ciuperca – care face posibila crearea acestei bauturi apartine coloniei Zooglea, adica este formata din bacterii acvatice care se alatura de obicei altora creand o sedimentare sub forma de gelatina, care este principala caracteristica a acestei “perfuzii” fermentate. Pentru a va face o idee despre ce  este aceasta substanta, kefirul apartine, de asemenea, acestei familii, deoarece atunci cand este scufundat in lapte sau apa, are loc fermentarea si se genereaza produsul final care va fi in cele din urma ingerat. La fel ca si la chefir, oamenii de multe ori vor sa isi faca singuri propria bautura kombucha, acasa.

Desi poate parea ciudat, kombucha nu este o descoperire nemaintalnita, dar prima veste a existentei acestei bauturi dateaza din anul 220 i.Hr..C in Manciuria (China), in timpul dinastiei Tsin, unde a fost considerata ca elixirul vietii si nemuririi. Incetul cu incetul, consumul acestei bauturi pe baza de ciuperca s-a raspandit in intreaga lume, iar astazi este foarte populara in Statele Unite si Australia.

Proprietati atribuite ceaiului kombucha

Dincolo de aroma sa – la fel ca cea a cidrului de mere – proprietatile sale presupuse sunt cele care au facut din kombucha un fenomen in expansiune. Desi adevarul este ca, nu au existat inca studii consecvente cu privire la efectele consumului acestei bauturi la om, iar deocamdata virtutile sale se bazeaza doar pe un cuvant bun din gura si pe cercetari efectuate cu animale. Acesta este cazul unui studiu publicat in 2014 in revista Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety,care se refera la proprietatile si efectele kombucha dovedite in studiile pe animale si printre care se remarca:

  • Ajuta la detoxifierea organismului, datorita acidului glucuronic, care adera la substante toxice si le elimina prin urina.
  • Scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol.
  • Ameliorarea simptomelor artritei si a gutei.
  • Ajuta la echilibrarea florei intestinale si ii regleaza activitatea.
  • Aliat impotriva hemoroizilor.
  • Reduce formarea calcificarilor renale.
  • Ajutor in cazurile de astm si bronsita.
  • Minimizeaza durerile de cap.
  • Amelioreaza tulburarile menstruale si bufeurile tipice menopauzei.
  • Imbunatateste sanatatea unghiilor, parului si pielii.

Similar Posts