Într-un oraş din România localnicii suferă deoarece poluarea depăşeşte limita admisă de 16 ori

Într-un oraş din România localnicii suferă deoarece poluarea depăşeşte limita admisă de 16 ori

author
1 minute, 37 seconds Read

În Oradea căldura este plătită atât cu bani cât şi cu sănătatea locuitorilor. Deoarece primăria nu are bani centrala termică din Oradea este veche de 50 de ani şi în acelaşi timp periculoasă. Aceasta emană de 16 ori mai multe noxe decât limita maximă admisă.

Într-un oraş din România localnicii suferă deoarece poluarea depăşeşte limita admisă de 16 ori

Centrala are probleme de mai bine de 13 ani, însă nimeni nu a remediat această problemă, din lipsa fondurilor.

„Gazele rezultate în urma arderii cărbunelui predispun la afecţiuni pulmonare în special la vârstele extreme şi pot favoriza agravarea bolilor pulmonare”, a relatat doctorul Dorel Târţ, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Localnicii sunt îngroziţi însă s-au obişnuit cu ideea că nu pot face nimic cu privire la acest aspect „Este groaznic, inhalăm, e dezastruos”, susţine un localnic.

Aceste toxine sunt degajate datorită uzurii cazanelor şi coşurilor vechi, fără filtre. Fumul poate fi zărit de la o distanţă de câţiva kilometri şi transformă oraşul într-unul plin de fum, un oraş gri, nesănătos plin de funingine. „Vine un miros de cărbune şi dacă depozitezi ceva pe balcon se depune funingine”, a declarat o localnică.

În centrală sunt cunoscute aceste probleme, directorii termocentralei de la Oradea sunt conştienţi că aceasta are probleme foarte grave, dar în acelaşi timp nu stă în puterea lor să facă ceva în legătură cu asta deoarece primăria administrează CET-ul.

Chiar dacă, anul trecut Electrocentrale Oradea au primit două amenzi de la Garda de Mediu Bihor, nimic nu s-a schimbat.

Localnicii speră că în această vară acest aspect să se schimbe în oraşul lor, iar aceasta să fie ultima iarna în care vor inhala atâtea toxine. Primăria le-a promis acestora că se va ocupa de problemă şi va inaugura o nouă instalaţie care va respecta normele europene de mediu.

Sursa: GreatNews

Similar Posts