Iată motivul pentru care trebuie să bei apă după ce savurezi cafeaua

Iată motivul pentru care trebuie să bei apă după ce savurezi cafeaua

author
2 minutes, 8 seconds Read

Poate aţi observat că în cafenelele care se respectă se oferă lângă ceaşca de cafea comandată şi un pahar de apă rece. În mod obişnuit am fi tentaţi să credem că motivul pentru care ni se oferă apa lângă cafea este pentru a-i accentua gustul însă mai este un motiv pe care nu l-aţi fi ghicit.

Iată motivul pentru care trebuie să bei apă după ce savurezi cafeaua

Bobul de cafea are o structură neomogenă. Scoarța bobului conţine atât cofeină – alcaloid cu efect tonifiant, cât şi teobromina – un alcaloid cu efect excitant asupra sistemului nervos.

Când consumăm cafea, ambii alcaloizi pătrund în organismul nostru concomitent, dar încep să funcționeze pe rând.

Mai întâi își exercită acțiunea cofeina, apoi după circa 25 de minute începe să acționeze și teobromina.

Efectul imediat al cofeinei este îngustarea tuturor vaselor sangvine, mai puțin a celor din rinichi, unde are loc un efect invers. Ca urmare tensiunea arterială crește și apare un ușor efect diuretic, datorat accelerării circulației în rinichi. Apoi, după aproape o jumătate de oră începe să se simtă o somnolență ciudată, efect care se datorează acțiunii teobrominei.

Pentru a evita această dereglare a circulației sangvine la nivelul rinichilor ar fi indicat să luăm un gât de apă după fiecare gât de cafea.

În cazul cafelei solubile procesele sunt și mai interesante. Întrucât este produsă doar din partea interioară a bobului de cafea, în care conținutul de cofeină nu depășește 10%, teobromina are un efect diferit decât în cazul cafelei preparate din boabe.

Faza tonifiantă se manifestă mult mai puțin sau chiar deloc, în timp ce somnolența este mult mai pronunțată. Șoferii de TIR, care de multe ori cumpără cafea solubilă pe la benzinării, au inventat un termen interesant care descrie acest lucru: “efectul kilometrului 30”.

Mai exact la 20-25 de minute de la consumul cafelei, adică aproximativ după 30 km parcurși, teobromina începe să acționeze și provoacă somnolență care durează aproximativ o oră.

Consumarea apei după cafea mai este recomandată şi pentru a simţi mai bine gustul cafelei.

În plus apa păstrează tensiunea la nivel normal, prin faptul că va dilua efectul cofeinei și va păstra tensiunea la un nivel normal.

Apa păstrează dinţii albi. Datorită faptului că aceasta conţine un pigment care pătează dinţii, câte o gură de apă după fiecare ceaşcă de cafea ne va ajuta să evităm acest lucru.

Similar Posts