Iată la ce te expui dacă utilizezi caserole si tacâmuri din plastic

Iată la ce te expui dacă utilizezi caserole si tacâmuri din plastic

author
1 minute, 57 seconds Read

Caserolele şi ustensilele de plastic sunt comode, uşor de folosit şi de întreţinut, numai că ele nu sunt chiar atât de inofensive pe cât s-ar crede.

Iată la ce te expui dacă utilizezi caserole si tacâmuri din plastic În contact cu căldură plasticul emană substanţe care sunt toxice pentru organismul uman, de aceea mâncarea şi băuturile calde niciodată nu ar trebui depozitate sau introduse la microunde în vase de plastic.

Cel mai periculos compus al plasticului este Bisfenolul A (BPA), care potrivit studiilor făcute de Naţional Institute of Health din Statele Unite, poate contamina alimentele sau lichidele cu care intră în contact, dacă sunt încălzite la microunde sau dacă intră în contact cu lichide calde sau acide.

Urmările asupra sănătăţii sunt destul de grave, chiar dacă vorbim de cantităţi mici de BPA ingerate şi constau în hiperactivitate şi scăderea puterii de învăţare, risc de obezitate, scăderea sistemului imunitar, probleme de fertilitate (afecţiuni ovariene la femei şi scăderea cantităţii de spermă la bărbați), diabet şi cancer. BPA se regăseşte în ustensile de bucătărie din plastic, în boluri, veselă.

Un alt pericol ascuns în bucătărie poate să fie PVC-ul conţinut de faţa de masă de plastic.

Expunerea îndelungată la PVC poate afecta ficatul şi cauza cancer spun specialiştii.

PET-urile de plastic sunt de asemenea periculoase. În timp ele pot determina scurgeri de substanţe chimice. De asemenea spălarea acestora cu apă fierbinte duce la eliberarea unor substanţe chimice, iar dacă sunt îngheţate în congelator, pot elimina dioxina, o substanţă extrem de toxică.

Placajele antiadezive (gen Teflon) conţin compuşi fluoruraţi numiţi PFC (perfluorochemical), puşi astăzi sub semnul întrebării deoarece la o temperatură foarte mare, aceştia ar putea să emită gaze toxice.

Alegeţi-vă cu atenţie caserolele pe care le cumpăraţi pentru a depozita mâncarea şi citiți întotdeauna etichetele. Căutaţi simbolul PC, inscripţionat într-un triunghi, plus o cifră între 1 şi 7 şi ocoliţi caserolele notate cu 3 sau 7.

Folosiţi în bucătărie fețe de masă din material textile chiar dacă trebuie spălate mai des precum şi instrumente din inox, sticlă sau lemn şi evitaţi pe cât posibil produsele din plastic.

Similar Posts