Datorită cerinţelor mari ale angajatorilor şi a timpului parcă din ce în ce mai scurt, somnul este mai puţin.
Un studiu realizat de un număr de 500 de directori a scos la iveală că 85% dorm mai puţin de şase ore pe noapte, însă lucrează mai mult de 10 ore în timpul zilei.
Numeroase studii au arătat că privarea de somn, dăunează în ceea ce priveşte: hotărârea, capacitatea de luare a deciziilor, precum și memoria.
De asemenea, crește iritabilitate, anxietatea, depresia şi apare riscul unor probleme de sănătate majore, inclusiv hipertensiune arterială şi anumite tipuri de cancer.
“Aceste tipuri de macho care se laudă că au nevoie de doar șase ore de somn pe noaptea se destrăma și nici măcar nu-l dau seama”, spune James Maas, un psiholog autor al cărţii „The Power of sleep”.
De asemenea, lipsa de somn generează o implicare şi o eficienţă mai scăzută. Angajatorii au realizat acest lucru şi caută modalităţi de a optimiza somnul angajaţilor.
“Nu e masa de prânz care te face somnoros, este ritmul circadian”,spune Mass.
Cercetătorii au descoperit că un pui de somn scurt de 10, 20 minute la ora prânzului poate reduce oboseala şi creşte vigilenţa aproximativ patru ore.
Stan Richards, fondator şi CEO al Grupului Richards, o agenţie din Dallas, cu 700 de angajați, a înființat patru camere dotate cu un şezlong confortabil, unde poţi să dormi 10, 20 minute.
“Pentru o lungă perioadă de timp, am știut că există o perioadă în care angajaţii sunt mai somnoroşi, care vine imediat după masa de prânz, motiv pentru care ei devin mai puţini productivi “, spune el.
Stimularea somnului poate avea un impact mare. Un studiu publicat în 2011 a constatat că la echipa de baschet aparținând Universității Stanford, după ce au mărit timpul de somn la 10 ore, s-a obţinut o îmbunătăţire considerabilă a timpului de reacție, a vitezei şi a stării de spirit.
Iată cum poţi creşte perioada de somn din timpul nopţii
Impune-ţi o limită în ceea ce priveşte lucrul la calculator.
Un studiu recent a constatat că aproximativ 60 la sută din muncitori petrec multe ore, seara citind e-mail-urile sau mesajele de pe site-urile de socializare, însă acestea transmit o alertă creierului tău prin care îi comunică că este încă zi şi astfel îţi sare somnul.
Respectă-ţi ceasul biologic
Potrivit oamenilor de știință, toată lumea are o “genă ceas”, sau un ceas biologic, care controlează preferințele de somn în mod natural.
Schimbă luminile
Lumina joacă un rol important în reglarea ritmului circadian, în special lumina de undă. Instalarea unei lumini albastru pal la birou poate ajuta la creșterea vigilenței și a productivității. Dar pe timp de noapte, trebuie să scazi expunerea la acea lumină, deoarece inhibă producţia hormonului melatonină care declanşează somnul. Experţii recomandă evitarea folosirii telefoanelor televizoarelor sau calculatoarelor cu cel puţin o oră înainte de culcare, deoarece emit lumină.