Deoarece cele mai multe locuinţe nu sunt prevăzute cu un garaj în care să ne ţinem maşina, să o ferim de îngheţ, ploaie şi soare, maşină poate suferi, mai ales din privinţa culorii, vopseaua fiind cea afectată ea putându-se dilata sau contracta.
În urma acestor fenomene apar diverse fisuri, care duc ulterior la rugină.
De asemenea ceea ce ţine o maşină în funcţiune, cum ar fi benzina sau lichidul de frână, pot dăuna vopselei, atunci când acestea intră în contact cu vopseaua, aceasta devenind mata.
Aşa că, fii atent atunci când alimentezi să nu stropeşti şi maşina.
Pentru protejarea vopselei de asemenea este recomandat să foloseşti ceară şi astfel de preparate special făcute pentru a proteja vopseaua. Ceruirea maşinii este recomandat să fie făcută măcar la câteva luni, chiar dacă impune multă muncă şi timp.
Preferabil este să ai un acoperiş deasupra maşinii, sau cel puţin ai grijă să nu o pui sub copaci deoarece excrementele de la păsări pot dăuna vopselei datorită substanţelor conţinute.
În schimb dacă nu ai putut evita un astfel de fenomen curăţă mizeria cât de repede poți cu apă caldă, săpun şi o cârpă moale, neapărat umedă.
Dacă ai mici ciobituri în caroserie le poţi repara cu ajutorul unor scobitori. Trebuie să ai un spray de aceeaşi culoare ca şi maşina.
Cu o scobitoare umple acea zgârietură. Condiţia este că acea zgârietură să nu fie una adâncă.
Evită să foloseşti maşină de lustruit electrică. Într-adevăr este o metodă mai comodă însă nu este recomandată deoarece poate provoca pagube datorită supraîncălzirii cauzate de frecarea între burete şi vopsea.