Este săpunul antibacterian dăunător pentru sănătatea ta?

Triclosan, un ingredient comun în săpunul antibacterian, poate duce la acumularea germenilor, alergiilor și apariţiei astmului dacă acesta este utilizat frecvent.

Este săpunul antibacterian dăunător pentru sănătatea ta?

Eticheta “antibacterian” este adesea inscripţionată pe o mare varietate de săpunuri atât lichide cât şi solide. Chiar dacă cumpărătorii consideră că acestea îi vor menţine sănătoşi şi îi va ţine departe de bacterii, ultimile cercetări ne spun că acestea pot fi înşelătoare.

În luna mai, Food and Drug Administration (FDA) a anunțat pe site-ul său că vă revizui săpunurile antibacteriene.

Aceştia nu sunt siguri că o expunere mai lungă la triclosan poate dăuna sau nu, astfel au început acum aproximativ 6 luni să facă diverse teste. Dacă produsele antibacteriene sunt eficiente şi sigure vom putea afla începând cu anul 2016.

Până atunci, FDA recomandă oamenilor să folosească apă și săpun simplu iar săpunurile antibacteriene să fie evitate. Momentan, nu se ştie pentru cât timp, săpunurile antibacteriene vor rămâne pe piaţă.

Agenția recomandă, de asemenea, un dezinfectant, pe bază de alcool, care conține cel puțin 60 la sută alcool în cazul în care apa şi săpunul nu sunt disponibile.

Excesul de agenți antibacterieni, cum ar fi triclosan, găsit în săpun antibacterian, poate duce la perturbarea sistemului endocrin. Triclosanul este ca un ingredient care modifică nivelurile de hormoni tiroidieni și hormoni de reproducere, cum ar fi testosteronul și estrogenul.

Producătorii de săpunuri vin în apărarea lor şi susţin că triclosanul este eficient şi sigur.

Însă nu se cunoaşte exact dacă este sau nu eficient sau mai mult decât atât, dăunător sau dacă reacţionează la apa cu clor curentă. Cel mai probabil adevărul este undeva la mijloc, iar noi consumatorii suntem cei care avem de suferit.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă să ne spălăm pe mâini pentru cel puţin 20 de secunde. De asemenea ei recomandă utilizarea dezinfectantului cu alcool și nu chimicalele pe care săpunurile antibacteriene le conţin.