duminică, mai 29, 2022

Doi români au devenit primii alpinişti din lume care au ajuns pe Vârful Saladim din Munții Himalaya

Date:

Share:

Doi alpinişti romani, Vlad Căpușan (26 de ani) și Zsolt Torok (43 de ani) au devenit primii alpiniști din lume care au pus piciorul pe vârful de 6,357 de metri din Munții Himalaya.

Doi români au devenit primii alpinişti din lume care au ajuns pe Vârful Saladim din Munții Himalaya

Deşi până la expediția română, alte șapte echipe de alpiniști au încercat fără succes să cucerească Vârful 5, cunoscut și sub numele de Vârful Saladim, cei doi au reuşit fără șerpași, cu foarte puține resurse.

Alpiniştii au atins vârful Saladim pe 1 noiembrie, în timpul cățărării românii având parte de temperaturi foarte scăzute, de -30 de grade Celsius.

Vlad Căpușan, care practică alpinismul de la vârsta de 10 ani, spune că ideea de a ajunge pe un vârf neexplorat este un vis mai vechi pe care l-au avut el şi colegul său, Zsolt Torok.

”Am deschis o rută pe care nu exista absolut nimic. Ne-am dorit de foarte mult timp să mergem pe un vârf din Himalaya pe care nu mai fusese nimeni. Vârful l-am găsit mai greu pentru că a fost nevoie de cercetare. De asemenea, pentru astfel de expediţii, este multă birocraţie pentru a primi permisele şi a plăti taxele. Multe vârfuri din Nepal nu sunt deschise pentru că sunt vârfuri sacre. Peak 5 este deschis din 2003 şi este un vârf foarte râvnit. Asta i-a crescut miza pentru noi, mai ales că este tehnic şi dificil şi acesta este un motiv pentru care alţii nu au reuşit. Noi am fost mai determinaţi şi mai perseverenţi şi nu am renunţat în momentele dificile. Pentru noi, genul acesta de expediţii sunt importante pentru că sunt foarte scumpe şi nu ne permitem să ratăm”, arată alpinistul.

Vlad Căpușan și Zsolt Torok au atacat muntele pe porțiunile de stâncă și gheață, precizând că ruta este una dificilă. Timp de o săptămână, cei doi români au urcat peste 2.000 de metri în nivel, depășind numeroase crevase, cât și condițiile meteorologice extreme, fără să aibă o tabără sau vreo legătură cu lumea. Reuşita lor va avea şi o recompensă sentimentală: Vlad şi Zsolt vor putea da un nume vârfului himalayan, după ce au „botezat” mai multe lacuri din zonă, iar ruta abordată de ei pentru a ajunge la vârf se numeşte începând cu 31 octombrie „The Romanian Flame” (Flacăra Românească).

Cei doi care s-au pregătit mai bine de un an pentru expediţia care i-a costat peste 15.000 de euro, au avut un moment de glorie de pe vârf scurt – doar cinci minute, Vlad şi Zsolt fiind nevoiţi să înceapă coborârea din cauza condiţiilor meteo.

„Când am ajuns acolo m-am pus în genunchi şi m-am rugat. Este un sentiment unic să faci aşa ceva şi e o onoare pentru că am fost primii romani acolo şi primii oameni acolo. Am fost primii care am văzut Himalaya de acolo. Pe vârf însă am stat nu mai mult de cinci minute pentru că erau condiţii aspre. Vântul nu ne-a permis să mai stăm. A fost frustrant pentru că ne-am pregătit o lună de zile şi în final am stat cinci minute, dar nu aveam de ales, mai ales că era şi târziu. Când am dat jos mănuşa, îngheţa mâna. Pozele şi filmările le-am făcut foarte greu şi erau manevre la limită. Am făcut poze şi am plecat”, a spus Vlad Capusan la întoarcere.

Cei doi români au mai cucerit și vârful Kyajo Ri (6,189 de metri) în Nepal, în urmă cu câteva luni.

Cele mai citite

Top 3 Cea Mai Buna Oja Semipermanenta Pentru o Manichiura Impresionanta

Care Este Cea Mai Buna Oja Semipermanenta? Iata Mai Jos Topul Nostru Vrei sa iti faci o manichiura semipermanenta dar inca nu esti foarte familiarizata...

Cea mai buna freza de unghii electrica

Cea mai buna freza de unghii electrica Unghiile tehnice sunt din ce in ce mai cautate, datorita avantajelor pe care acestea le ofera, motiv pentru...

Top 5 cele mai bune carucioare 2 in 1

Daca ai ajuns la momentul in care trebuie sa te decizi care este cel mai bun model de carucioare copii, daca ar trebui sa...

Cum gasesc cel mai bun semineu electric cu sunet?

Semineele electrice au cucerit clientii de multi ani. Daca la inceput tehnologia era destul de incerta si nu se puteau obtine rezultate eficiente, iata...

Cum sa te protejezi de Coronavirus – Sfaturi Utile in Situatie de Criza

Ghid util ​ Noul Coronavirus a cauzat mii de decese la nivel mondial si continua sa se raspandeasca in ciuda eforturilor cadrelor medicale si a oamenilor...
spot_img