Din elevă corigentă la studentă la Sorbona. Povestea de film a unei tinere din Iaşi

Din elevă corigentă la studentă la Sorbona. Povestea de film a unei tinere din Iaşi

author
2 minutes, 14 seconds Read


Eliza Chiriac a intrat în plasament la familia Vatavu când avea 8 ani, după ce a fost abandonată de către părinţii ei la un centru de plasament.

Din elevă corigentă la studentă la Sorbona. Povestea de film a unei tinere din Iaşi

Iubirea şi dedicaţia cu care a fost îngrijită au făcut ca încet-încet eleva care avea rezultate slabe la învăţătură să prindă drag de carte şi să ajungă unde nimeni nu gândea. Eliza este acum studentă în ultimul an la limbi străine la celebra universitate Sorbona din Paris.

Între timp s-a şi angajat, însă nu oriunde, ci la una din cele mai mari bănci din Franţa.

„În dezvoltarea mea personală au contribuit mai mult decât 100%. Nu cred că aş fi ajuns aici fără ei, fără suportul lor, fără eforturile lor, fără tot ce au făcut ei pentru mine. Nu sunt cuvinte pentru a-i descrie, pentru că sunt oameni cât 10 la un loc”, spune Eliza Claudia Chiriac.

Mândria din ochii mamei care a crescut-o nu poate fi descrisă în cuvinte.

Eugenia Vătavu, mama Elizei spune despre ea :„Sunt mândră de ea pentru că este un copil deosebit. Ea face parte din familia noastră şi va face parte toată viaţa din familia noastră. Ea are deja un viitor asigurat. Nu ne este teamă că îi este frică de ziua de mâine”.

Mândria din ochii mamei care a crescut-o nu poate fi descrisă în cuvinte. Familia Vatavu a mai dat o şansă altor şase copii de la centru de plasament, pentru că spune Gheorghe Vatavu, tatăl Elizei „Satisfacţia cea mai mare este atunci când îi vezi reuşit în viaţă, când îi vezi că au scăpat de povara cea urâtă a suferinţelor”.

Exemplul Elizei este analizat şi de către specialişti.
„În momentul în care e preluat şi este introdus într-o familie, chiar dacă vorbim de asistență maternală, este un model de familie da, copilul primeşte afecţiune, primeşte înţelegere, primeşte acceptare, primeşte modele de conduită, primeşte atenţie poate chiar şi dragoste din partea lor”, spune Roxana Mihai, psiholog.

În judeţul Iaşi sunt peste 1.400 de copii care au acum o familie, datorită altor oameni altruişti precum soţii Vătavu.

Toţi acești copii care au reuşit în viaţă în ciuda condiţiilor precare în care se află sunt un exemplu pentru noi ceilalţi. Ei nu au nevoie decât de un imbold şi de un mic ajutor pentru a reuşi în viaţă, dar mai presus de toate au nevoie de oameni care să îi trateze cu iubire.

Similar Posts