Decizie istorică: FUMATUL ESTE INTEZIS în localurile și restaurantele din ROMÂNIA!

Decizie istorică: FUMATUL ESTE INTEZIS în localurile și restaurantele din ROMÂNIA!

author
1 minute, 47 seconds Read

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților.

Aurelia Cristea, deputat PSD, inițiatoarea amendamentelor: “De 8 luni ma auziți vorbind încontinuu despre această lege. Nu am făcut decât să amendez legea dnei Mitrea. ONG-uri din care 150 din rândul tinerilor… Să facem un demers de dezbatere publică, cu argumente, inspirat de bunele practici din UE. Știu că astăzi cel mai greu va fi pt colegii care sunt fumatori.

Dar știu că mi-ați spus mulți în particular că “poate asta este legea care îmi va da posibilitatea să mă las de fumat știind că nu este sănătos”. Să nu uitați acest lucru, vă rog să dați un vot pozitiv.”

Odată ce actul normativ va intra în vigoare, fumătorii nu își vor mai putea aprinde tigări – din tutun sau electronice – în niciun spațiu public închis, fie că vorbim despre cluburi, restaurante și alte localuri de divertisment, la fel cum nu vor putea fuma nici la locul de muncă, în spații destinate copiilor, în licee sau universități, precum și în alte spații considerate a fi ‘de folosință colectivă’. Excepție fac celulele pentru detinuți din penitenciarele de maximă siguranță, fiind vorba, din câte menționează inițiatorii legii, despre spații în care se află câte o singură persoană, ca urmare nu se pune în pericol sănătatea altora, dar și camerele special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor internaționale.

Sancțiunile sunt de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă legea.

Localurile care nu respectă legea pot fi suspendate sau închise.

Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, după promulgarea sa de preşedintele Klaus Iohannis.

Similar Posts