De ce este considerat Rimetea, un sat din județul Alba unul dintre cele mai frumoase din România

De ce este considerat Rimetea, un sat din județul Alba unul dintre cele mai frumoase din România

author
3 minutes, 44 seconds Read

Un sat din judeţul Alba este considerat printre cele mai frumoase sate din România.De ce este considerat Rimetea, un sat din județul Alba unul dintre cele mai frumoase din România

Poză: Dragos Olariu/Flickr.com

Din evul mediu până în anul 1876, localitatea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieșului.

În cele opt secole de locuire neîntreruptă, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oraș înfloritor în secolele XVII-XVIII și având parte de un lung declin de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la sfârșitul secolului al XX-lea, când reajunsese un sat oarecare de la poalele Munților Apuseni.

Începând cu anii 1996-1997, localitatea trece printr-un proces de tranziție la mai multe niveluiri. Din punct de vedere economic, în aproximativ un deceniu și jumătate, localitatea a trecut de la un model economic bazat pe agricultura de subzistență, la o economie variată, în care serviciile turistice au o pondere importantă.

Din punct de vedere socio-cultural, comunitatea din Rimetea a cunoscut o schimbare la fel de profundă ca aceea din domeniul economic: cetățenii localității au ajuns să-și valorizeze patrimoniul arhitectural (în principal casele construite in secolele XVII-XIX), să-și dorească renovarea patrimoniului în defavoarea înlocuirii vechilor edificii cu altele noi, să se mândrească cu el și să învețe cum să-l păstreze nesufocat de noile intervenții urbanistice.

Datorită eforturilor de conservare depuse de localnici și de ONG-urile implicate în proiect, în 1999 localitatea Rimetea a fost distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

Proiectul de conservare a patrimoniului derulat la Rimetea a fost primul proiect de acest tip din România distins cu premiul Comisiei Europene.

În octombrie 2000, Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată.

Situată în judeţul Alba, localitatea Rimetea se afla la poalele munţilor Trascău, de la care se trage şi vechea denumire. Rimetea s-a numit Trascău până prin anii 1960, iar mai apoi şi-a schimbat numele in Torocko, gemanii cunoscând-o sub denumirea de Eisenmarkt sau Eisenburg.

Dar prin ce se deosebește Rimetea fașă de alte sate din România?

Când ajungi la Rimetea ai impresia că ai intrat într-o altă lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumătate sunt albe, păstrând arhitectura secolului XIX.

Un arhitect UNESCO a ajuns aici în 1999 și, fermecat de ce-a văzut, a propus localitatea pentru a intra în Patrimoniul Mondial. În fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetăţenii unui sector din Budapesta pentru a-şi improspata faţadele caselor si pentru a le păstra stilul autentic. Localnicii se consideră norocoşi ca pot beneficia de pe urma turismului, neavând altă opţiune de a câştiga un bănuţ.

Și dacă ești amator de munte, și îți plac drumețiile pe poteci de munte, atunci acesta este locul pe care trebuie să-l vizitezi neapărat. Pentru că aici vei descoperi Piatra Secuiului.

Piatra Secuiului este o formaţiune muntoasă stâncoasă care face parte din Munţii Trascăului, care se înalţă semeaţă deasupra satului Rimetea.

Legenda spune că denumirea de „Piatra Secuiului” provine de la faptul că, în secolul al XIII-lea, secuii din sat s-au refugiat pe muntele din apropiere pentru a scăpa de asediul tătarilor.

Despre Rimetea se spune că aici soarele răsare de două ori. Acest lucru pare să fie adevărat avnd în vedere prezența în apropierea satului a acestui munte, care face chiar și după răsăritul soarelui, ca satul să fie încă scufundat în întuneric.

O minivacanță în această zonă cu siguranță te va impresiona, și îți va stimula dorința de a reveni și în anii următori.

De ce este considerat Rimetea, un sat din județul Alba unul dintre cele mai frumoase din România

Poză: Dragos Olariu/Flickr.com De ce este considerat Rimetea, un sat din județul Alba unul dintre cele mai frumoase din RomâniaPoză: Dragos Olariu/Flickr.com De ce este considerat Rimetea, un sat din județul Alba unul dintre cele mai frumoase din RomâniaPoză: Dragos Olariu/Flickr.com De ce este considerat Rimetea, un sat din județul Alba unul dintre cele mai frumoase din RomâniaPoză: Dragos Olariu/Flickr.com De ce este considerat Rimetea, un sat din județul Alba unul dintre cele mai frumoase din RomâniaPoză: Dragos Olariu/Flickr.com De ce este considerat Rimetea, un sat din județul Alba unul dintre cele mai frumoase din RomâniaPoză: Dragos Olariu/Flickr.com

În zonă poți vizita de asemenea și alte obiective cum ar fi Salina de la Turda, Cheile Turzii sau Cetatea de la Colțești.

Știai că Salina Turda a fost votat al doilea cel mai frumos loc subteran din lume, potrivit CNN?

În România, se află sub patrimoniu UNESCO mănăstirile din Moldova, Delta Dunării, Cetatea Sighișoarei și câteva biserici de lemn din Maramureș.

Surse: Wikipedia, Ziarul Unirea

Similar Posts