Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi de la UCL au făcut un studiu pentru a arăta amestecul genetic al populaţiilor din trecut.
La studiu au participat 95 de populaţii din întreaga lume, fiind analizat ADN-ul a 1.490 de oameni şi a avut ca rezultat publicarea primei hărţi genetice interactive.
Unele din rezultatele acestui studiu genetic au fost total neaşteptate. Spre exemplu, populaţia Tu, din China, s-a amestecat cu europenii (probabil cu grecii) în jurul anului 1200 e.n., datorită negoţului care avea loc între aceste populaţii, pe Drumul Mătăsii.
Simion Myres de la Universitatea Oxford spune că „ADN-ul ne poate spune poveşti şi ne dezvăluie detalii din trecutul nostru” .
De exemplu populaţia Hazara, din Pakistan este descendenta războinicilor mongoli conform studiului mai sus menţionat.
Cu ajutorul mostrelor ADN din întreaga lume, cercetătorii au putut să facă o hartă foarte corectă, care atestă legăturile genetice în perioada 886-1194 e.n.
Amestecul populaţiilor din această epocă, a fost influenţat şi de negoţul cu sclavi din Arabia, dar şi de comerţ, în special de Drumul Mătăsii, care lega Asia de Europa.
Romanii, erau amestecaţi în această perioadă cu lituanienii, finlandezii, bascii, grecii, egiptenii, sirienii, iordanienii, ciprioţii şi italienii.
Informaţiile obţinute de cercetători sunt utile şi în domeniul sănătăţii publice, deoarece unele populaţii au un risc mai mare de a face anumite boli, iar unele mutaţii genetice determină reacţii diferite la tratament.
Accesând acest link puteţi să consultaţi şi voi harta interactivă.
Save