Zaharurile se pot ascunde chiar şi în alimente la care nici nu te aştepţi. Probabil știi că dulciurile sau pastele sunt nocive pentru siluetă, dar te aşteptai să găseşti zaharuri chiar şi în mâncărurile pe care le consideri “safe”?
Photo credit: hmerinomx via Foter.com / CC BY-NC-SA
De exemplu ştiai că zaharurile se pot ascunde în alimentele de regim, în fructe, în băuturi, în sosuri, însă poate cea mai mare pondere o au în salatele de la restaurant?
Iată mai jos care sunt ingredientele care pot să facă salatele atât de nocive şi încercaţi să nu le mai folosiţi data viitoare.
1. Oţetul balsamic
Sunt două variante de oţet balsamic: tradiţionalul oţet balsamic, autentic, care se se produce în Italia de sute de ani şi „oţet balsamic aromatizat” care este pus la păstrare cel mult două luni.
Întrucât primul fel, cel mai apreciat, este destul de scump şi se ţine la păstrare timp de cel puţin 12 ani, din dorinţa de a-l aşeza cât mai repede pe raftul magazinelor, producătorii îi accelerează îmbătrânirea cu „oţet balsamic aromatizat” care este pus la păstrare cel mult două luni.
Majoritatea oţeturilor balsamice din comerţ sunt făcute din vin alb aromat cu caramel (pentru culoare şi gustul dulce), zahăr şi agenţi de îngroşare precum amidon de porumb şi gumă. Din acest motiv, oţetul balsamic poate avea cu până la patru ori mai multe calorii pe cană faţă de oţetul de cidru obişnuit.
2. Dressingurile fără grăsimi
Un alt impostor: dressingurile fără grăsimi. Nici nu e cazul să începem să enumerăm ingredientele îngrozitoare ce se ascund în aceste produse alimentare. În 40 de grame de vinegreta cu aromă de zmeură fără grăsimi se află nouă grame de zahăr. Şi pentru că nu ai suficiente grăsimi care să-ţi astâmpere poftă, probabil vei folosi o cantitate de două sau trei ori mai mare, convertind practic salata într-o îngheţată.
3. Fructele confiate
Un sfert de cană de fructe confiate din comerţ conţin 29 de grame de zahăr. Astfel de fructe sunt de cele mai multe ori fierte în apă cu zahăr şi apoi uscate. Nu te amăgi cu gândul că aceste adaosuri sunt sănătoase doar pentru că sunt fructe, este ca şi cum ai pune şase linguriţe de zahăr într-o porţie!
4. Somon glazurat
Un alt exemplu de mâncare compromisă prin adaosul de zahăr, ca de altfel orice altă mâncare unde apare cuvântul „glazurat”. Gândeşte-te la proteinele glazurate ca la o uriaşă gogoaşă glazurată şi totul ar trebui să îţi fie destul de clar.
5. Nuci zaharisite
De ce ai lua un aliment perfect sănătos – cum ar fi nucile, bogate în proteine, grăsimi sănătoase, fibre şi nutrienţi – şi le-ai înmuia în zahăr?
6. Orice adaos crocant
Restaurantele adaugă de regulă chipsuri, crutoane şi aripi prăjite în pâine peste o salată uriaşă. O salată de crudităţi este deja suficient de crocantă, aşa că nu îţi încărca inutil salata cu lucruri care s-ar putea transforma în grăsimi.
7. Crutoane & Alte produse pe bază de pâine
De ce crezi că oferă cu atât generozitate restaurantele coşuri cu pâine, de la coşul cu baghete oferit la început până la bucăţile de focacia din salată? Pe lângă faptul că stimulează apetitul, când consumi pâine aproape sigur vei cere şi un deşert.
Soluţia? Nu lasă meniul să decidă pentru tine.
Nu trebuie să te mulţumeşti cu salata standard oferită de restaurant. Tu eşti clientul, aşa că poţi ruga politicos chelnerul să-ţi modifice felul de mâncare comandat.
Salatele nu trebuie să fie plictisitoare; ornează-le cu legume verzi sau felii de avocado şi renunţă la sosurile de salată cu smântână şi bogate în zahăr şi înlocuieşte-le cu dressing de ulei de măsline şi zeamă de lămâie.