Conform unui studiu recent, România are cel mai slab sistem de sănătate din UE

Conform unui studiu recent, România are cel mai slab sistem de sănătate din UE

author
2 minutes, 40 seconds Read

Este trist să auzim un astfel de lucruri despre sistemul de sănătate din România, însă în mare parte, rezultatul studiului realizat de către suedezi este cât se poate de adevărat.

Conform unui studiu recent, România are cel mai slab sistem de sănătate din UE

“Indexul european al sistemelor medicale 2014” (“Euro Health Consumer Index”, EHCI) este un studiu realizat de către Health Consumer Powerhouse în care s-a evaluat modul în care sistemele medicale din Europa servesc pacienţii, din punctul de vedere al calităţii actului medical, al costurilor şi a rentabilităţii.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, iar situaţia ţării a fost descrisă ca “un colaps medical”.

Comisia Europeană vrea să treacă la evaluări regulate ale sistemelor medicale din Uniunea Europeană, astfel că acum sunt realizate diverse studii pentru a fi stabilită o standardizare în acest sens.

Studiul făcut de suedezii de la EHCI, ar putea fi cel folosit în acest sens, acesta fiind apreciat de către comisarul european pentru sănătate, lituanianul Vytenis Adriukaitis.

„După evaluarea mai multor etaloane, Comisia Europeană a considerat ca EHCI oferă cea mai precisă şi de încredere comparaţie”, a declarant în 2013 comisarul Andriukaitis.

Studiul ne-a poziţionat pe ultimul loc pentru discriminare dar şi pentru sistemul nostru de sănătate.

Suedezii spun că pacienţii merg mai degrabă să se interneze într-un spital în condiţiile în care, ar putea să meargă în ambulatoriu. Acest fapt se datorează sistemului sanitar din România şi presupune costuri mult mai mari.

Potrivit studiului, în România, 50% din cheltuielile de sănătate sunt făcute cu tratamentele din cadrul spitalizării, o cheltuială atât de mare pe care nu şi-o permit nici alte state, precum, Elveţia, Olanda sau Norvegia.

Să nu uităm de corupţia şi sărăcia din sistemul sanitar. Studiul mai spune că avem aproape cele mai mici cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor, cele mai mici fiind înregistrate în Macedonia şi Albania, unde totuşi serviciile primare sunt mult mai bune ca cele din România. Ţara noastră este considerată ţara cu cele mai proaste servicii medicale din întreaga Europă.

Un alt indicator care a poziţionat România pe ultimul loc este mortalitatea infantilă, avem peste 9 decese la mia de nou-născuţi vii.

În plus, se pare că românii sunt cei care iau medicamente după ureche, fără o prescripţie medicală sau mai mult, medicii le prescriu medicamentaţii fără să facă investigaţii suplimentare.

„Sistemul medical din România reflectă situaţia cotidiană, în general sumbră. S-au redus serviciile şi aşa insuficiente la care au acces pacienţii, iar calitatea este în general foarte slabă, anumite grupuri etnice beneficiind de îngrijiri şi mai deficitare.”
„Un adevărat semnal de alarmă este dat de faptul că mortalitatea infantilă nu se mai află în scădere. Colapsul sistemului medical românesc este o provocare pentru solidaritatea UE. Principalele eforturi trebuie să vizeze restabilirea serviciilor de bază, precum vaccinările, îngrijirea maternală şi medicină generală. „Exodul” cadrelor medicale trebuie să fie abordat, precum şi corupţia larg răspândită”
se arată in studiul făcut de suedezi.

Sursa: Stirile ProTV

Similar Posts