Clujul va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015

Clujul va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015

author
1 minute, 35 seconds Read

Orașul Cluj-Napoca a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului în 2015, datorită documentației care susține investirea în tineret pentru o dezvoltare urbană sustenabilă și responsabilă.9104383

Poză: Wikimedia.org

“Sâmbătă seară, la Maribor, în Slovenia, s-a luat decizia finală privind oraşul care va avea în 2015 statutul de Capitală Europeană a Tineretului 2015, suntem foarte bucuroşi pentru obţinerea acestui titlu. Suntem primul oraş din România care a câştigat acest statut, pentru noi înseamnă o recunoaştere a dimensiunii europene a oraşului şi reprezintă paşaportul pentru 2021 pentru statutul de Capitală Culturală Europeană, o reconfirmare a faptului că avem ce arăta Europei, avem valori europene şi putem oferi modele de bune practici recunoscute în UE. Acest statut va aduce o mare vizibilitate a Clujului în plan european, va duce la atragerea unui număr mai mare de turişti cu 20 la sută, Europa ne va vizita la noi acasă, va deschide posibilitatea de noi investiţii şi la promovarea valorilor noastre locale”, a spus Boc.

Lupta pentru desemnarea orașului câștigător a fost acerbă, Clujul luând față altor orașe poate că nu neapărat mai bine cotate, dar mai cunoscute ca de exemplu- Varna, Vilnius, Lecce, sau Ivanovo.

Unul dintre cei care s-a implicat activ în coordonarea proiectului a fost Florin Morosanu, care a declarat că “acest titlu demonstrează că inima Transilvaniei este tânără și privește spre Europa și spre viitor”.

Capitala Europeană a Tineretului este titlul acordat unui oraş european pe o perioadă de un an, în timpul căruia se va acorda şansa de a prezenta printr-un program multilateral viaţa şi dezvoltarea culturală, socială, politică şi economică legate de tineret.

Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009, cu oraşul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia) în 2013 şi Salonic în 2014.

Similar Posts