Singură biserică aflată la etajul întâi al unei case se află în Brașov

Singură biserică aflată la etajul întâi al unei case se află în Brașov

author
1 minute, 10 seconds Read

În Brașov se găsește o biserică care poartă Hramul Sfântului Mucenic Gheorghe, ce se găsește la primul nivel al unei case. 6907066

Poză: panoramio.com

Biserica cunoscută localnicilor și sub numele de Blumăna, nu a fost proiectată încă de la început să arate astfel. Ea a luat naștere la începutul secolului XX, mai precis în 1903, casa în care se găsește acum, aparținând de fapt unui grof maghiar, iubitor de vânătoare, acest lucru fiind dovedit de desenele realizate pe vitralii sau de ornamentele de pe exteriorul clădirii. În vitraliile ferestrelor se pot observa scene de vânătoare, urși și cerbi apărând în lumină.

După Marea Unire de la 1918, groful maghiar a trebuit să părăsească țara, clădirea fiind naționalizată, și transformată inițial în orfelinat de fete, pentru că mai apoi să fie sediul “Gazetei de Transilvania”.

În anul 1934, la etajul casei se construiește, în interior, Biserica Sfântul Gheorghe, având drept ctitor pe preotul Ioan Popa.

După căderea comunismului, biserica a fost pictată și restaurată de către frații Moroșanu cu ajutorul colaboratorii lor, Gheorghe Rogojan și Dumitru Bălașa, ultimii realizând și icoana de hram a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Dacă ești interesat în vizitarea acestei biserici, adresa ei este Brașov, str. Eroilor, nr. 29

Similar Posts