Cine taie pădurea din Ardeal? Românii sau ungurii?

Cine taie pădurea din Ardeal? Românii sau ungurii?

author
4 minutes, 52 seconds Read

România are păduri pe 26,76% din suprafață. Altfel exprimat, pădurile noastre ocupă în prezent 6 380 000 hectare din suprafața țării. România păstrează importante suprafeţe de păduri naturale, virgine şi cvasivirgine iar în prezent, parte din acestea, de valoare unică, sunt incluse în arii protejate oficial constituite.

Cine taie pădurea din Ardeal? Românii sau ungurii?

Pădurile din toată lumea aduc numeroase beneficii importante. Pădurile adăpostesc peste jumătate din speciile care trăiesc pe pământ, ajută, de asemenea, la încetinirea încălzirii globale, prin stocarea şi reţinerea carbonului, sunt surse de produse lemnoase ajută la reglarea căderilor de precipitaţii, sunt surse esenţiale de hrană şi apă şi aduc în acelaşi timp enorme avantaje estetice, spirituale şi de agrement pentru milioane de oameni.

În ciuda acestor argumente, în România pădurile sunt defrișate rapid fiind utilizate și exploatate în mod abuziv.

Defrișarile din ultimii 20 de ani, pot să fie considerate una din cauzele principale ale inundațiilor anuale care au loc în țara noastră. Și una din cele mai grave probleme este faptul că nimeni nu dorește să se gândească la consecințe.

Peste 350 de mii de hectare de păduri au fost rase de pe harta României prin defrişări masive.

Conform Raportului de audit privind situaţia patrimonială a Fondului Forestier în perioada 1990 – 2012, statul a pierdut cinci miliarde de euro.

Mai mult, potrivit datelor Ministerului Mediului, volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier în perioada 2005-2011 depăşeşte 630 de mii de metri cubi.

Dar cine se face vinovat de acest dezastru care a pus stăpânire peste pădurile din România?

Răspunsul cel puțin în opinia mea este clasa politică. Nu pot să numesc o singură persoană sau 5 sau 10. Fiecare politician are partea lui de vină.

Desigur că românii vor arăta cu degetul către reprezentanții UDMR. Da vor spune ei, maghiarii sunt de vină, pentru că ei au gestionat ani la rând acest minister al apelor și pădurilor. Nimic mai adevărat, dar în același timp și fals!

Și asta pentru că reprezentanții UDMR-ului nu au lucrat singuri. Ei au fost supravegheați îndeaproape de ceilalți parlamentari români. Nu ungurii au furat pădurile. Pădurile au fost furate în egală măsură și de unguri și de români.

Cine taie pădurea din Ardeal? Românii sau ungurii?

Potrivit unor rapoarte ale Curții de Conturi prin tăierile de păduri s-au derulat anual afaceri de peste 1 miliard de euro! Zilnic au fost rase de pe suprafața pământului peste 41 de hectare de pădure, în România după 1990 tăindu-se ilegal peste 80 de mi­lioane de metri cubi de lemn, echi­va­lentul a 366.000 de hectare de pădure!

Pentru unii dintre cei care citesc aceste rânduri aceste cifre nu reprezintă poate mare lucru. Dar pentru cei care iubesc muntele, și care îl apreciază la adevărata sa valoare, realitatea este una terifiantă. În România pădurile sunt rase sistematic, cu largul concurs al legii şi al celor puşi să o aplice.

Nimeni nu știe când a început această despădurire în România. Unii spun că a început imediat după 1990, alții spun că ceva mai târziu prin 2000 atunci când Guvernul Năstase a adoptat o ordonanţă de ur­genţă “cu dedicaţie”, prin care încuraja Regia Naţio­nală a Pădurilor Romsilva să încheie contracte de vân­zare de masă lemnoasă, pe termen lung, de până la 10 ani, cu agenţi economici mari, a căror capacitate de producţie depăşeşte 20.000 de metri cubi pe an. Firma Holzindustrie venea cu promisiunea a mii de locuri de muncă şi cu bani la bu­get, iar Guvernul Năstase s-a fă­­cut preş în faţa investi­torilor austrieci, fără să ţină cont că aceştia curtau Ro­mânia pentru că fuseseră for­ţaţi să plece din propria ţară, apoi din Cehia şi Polonia, din pricina stilului extrem de agresiv de exploatare a pădurilor. Astfel, cu concursul statului român, marile fir­me exploatatoare (Schweighofer, Kronospan şi Egger) au pus mâna pe cel mai bun lemn de la Rom­silva, fără a mai participa la licitaţiile organizate de regie, la fel ca firmele mici. Conform contractelor sem­nate cu Romsilva în 2002 şi 2003, Holzindustrie Schweighofer a dobândit drep­tul de a exploata în jur de 1 milion de metri cubi anual! Unele contracte au expirat la finele lui 2013, dar altele mai sunt valabile şi astăzi, în Alba şi Sibiu.

În Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi în multe alte judeţe s-au tăiat mii de hectare de pădure în ultimii ani. Între 3 şi 5 sute de mii de hectare de pădure, nimeni nu ştie exact câte, căci sunt neadministrate. O legislaţie proastă, gândită de politicieni incompetenţi sau poate interesaţi, a făcut ca suprafeţe imense de pădure să rămâna neadministrate. În spatele multor afaceri cu lemn stau politicieni. Până acum nimeni nu a fost pedepsit, nici măcar prins.

De ani de zile ne batem joc de padurile nostre. Însă din păcate, politicienii și oamenii care conduc și muncesc în aceste instituții sunt direct implicați în jaful din padure, fie că vorbim de români sau maghiari.

Poate că într-un procent mai ridicat reprezentanții UDMR-ului sunt mai vinovați, dar atunci cum am putea cuantifica proiectul de lege atribuit unor reprezentanți ai PSD, care au semnat un proiect de lege care prevede ca o suprafață împădurită poate fi defrișată complet pentru construirea de pensiuni, restaurante sau spații de agrement?
Din cei 38 de semnatari ai proiectului, 10 sunt proprietari de pădure…

Similar Posts