Un nou aliaj metalic superdur, de 4 ori mai rezistent decât titanul a fost obţinut de către o cercetătoare româncă

Un nou aliaj metalic superdur, de 4 ori mai rezistent decât titanul a fost obţinut de către o cercetătoare româncă

author
1 minute, 57 seconds Read

Prin topirea titanului şi a aurului de către o cercetătoare româncă s-a obţinut cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedeşte compatibil cu ţesuturile vii, conform unui studiu publicat în revista “Science Advances”.

Un nou aliaj metalic superdur, de 4 ori mai rezistent decât titanul a fost obţinut de către o cercetătoare româncă
Materialul nou creat este de patru ori mai rezistent decât titanul pur şi are aplicaţii medicale, prelungind durata de viaţă a implanturilor, spun membrii echipei de cercetători.

În momentul de faţă, implanturile de genunchi şi de şold convenţionale trebuie să fie înlocuite din cauza uzurii după aproximativ 10 de ani.

Prof. Emilia Moroşan, de la Universitatea Rice, a declarat că echipa sa a făcut descoperirea în timp ce studia magneţi neconvenţionali realizaţi din titan şi aur.

Noile materiale trebuie să fie transformate în pulberi pentru a verifica puritatea lor, dar noul aliaj obţinut – beta-Ti3Au – a fost prea dur pentru a fi măcinat într-un mojar acoperit cu diamante.

Materialul “a arătat cea mai mare duritate dintre toate aliajele Ti-Au şi compuşii lor, dar şi comparativ cu multe alte aliaje din inginerie”, a spus Emilia Moroşan.

Ea a declarat că duritatea aliajului, împreună cu marea sa biocompatibilitate, face din el un “compus din generaţia următoare extinzând în mod substanţial durata de viaţă a implanturilor dentare şi a protezelor articulare”.

Materialul poate avea, de asemenea, aplicaţii în industria de foraj, în cea a materialelor sportive şi în multe alte domenii potenţiale, a adăugat Emilia Moroşan.

Aliajul din aur-titan este un compus cu un aranjament particular al atomilor atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate.

Titanul este unul dintre puţinele metale în jurul cărora oasele umane sunt capabile să crească ferm, această proprietate permiţându-i să fie utilizat pe scară largă în medicină şi stomatologie.

Emilia Moroşan s-a născut în 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi a obţinut titlul de doctor în 2005 la Universitatea din Iowa. După ce a lucrat o perioadă de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizică, astronomie şi chimie la Rice University (Houston, Texas).

În anul 2010 cercetătoarea româncă a fost premiată de preşedintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE).

Similar Posts